Nieuwste internetdreiging heet 'cryptojacking'!

Crypto wat? (Cyber)criminelen hebben een manier gevonden om via iemands computer stiekem bitcoins en andere cryptomunten te delven (= 'minen'). Zonder dat je het als gebruiker in de gaten hebt, wordt de rekenkracht van je computer of smartphone dus misbruikt om geld te verdienen.

Het 'minen' van cryptomunten kost extra stroom en vertraagt je computer. Als het 'minen' beperkt blijft, merk je er niets van, maar het kan net zo goed gebeuren dat een 'miner' je processor voluit gaat belasten. Dit betekent dat de computer (of smartphone) langzamer werkt, de batterij sneller leeg raakt én de temperatuur van het apparaat stijgt. Ook de elektriciteitsrekening zal hoger uitvallen.

Cybercrimineel achter pc

Omdat het aantal gevallen van cryptojacking snel toeneemt, lanceert het Centrum voor Cybersecurity enkele tips op de website Safeonweb (klik HIER). Een anti-virusprogramma en eventueel een adblocker (= applicatie of programma waarmee je online advertenties op websites kan blokkeren) helpen bijvoorbeeld om cryptojackers te weren!

Labels