Neem je mijn parkeerplaats, neem dan ook mijn handicap!

Parkeerplaatsen voor personen met een handicap worden nog al te vaak ingenomen door mensen die daar geen recht op hebben! Ook misbruik van de parkeerkaart voor mindervaliden wordt helaas regelmatig vastgesteld. Tijd dus voor actie! Deze gebeurde op dinsdag 20 februari door het buurtpolitieteam West van de lokale politie Geraardsbergen/Lierde. Enerzijds werd nagegaan of het geparkeerde voertuig beschikte over een geldige mindervalidenkaart. Anderzijds werden de parkeerplaatsen voor mindervaliden geïnventariseerd (met het oog op toekomstige acties) én werden eventuele gebreken (bijv. correcte aanduiding, ontbreken verkeersbord) genoteerd en doorgegeven aan de bevoegde instanties.

Rekening houden met je minder mobiele medemens én zijn voorbehouden parkeerplaats respecteren getuigt van een goede ingesteldheid!

De parkeerkaart voor personen met een beperking is een persoonlijke kaart die de bestuurder of passagier van een voertuig bepaalde voordelen geeft bij het parkeren. Niemand anders mag van deze kaart gebruik maken tenzij je zelf in het voertuig zit. De parkeerkaart moet duidelijk zichtbaar vooraan in het voertuig gelegd worden. Het symbool van de persoon in een rolstoel moet zichtbaar zijn.

In principe is de parkeerkaart levenslang geldig. Onder het symbool van de persoon in een rolstoel staat dan 'geldigheidsduur: onbepaald'. Als er bij de geldigheidsduur een specifieke datum vermeld staat, dan kan je de kaart slechts gebruiken tot de vermelde datum. Als jouw kaart een beperkte geldigheidsduur heeft en je wilt een nieuwe kaart aanvragen, dan moet dit gebeuren 6 maanden voor het verstrijken van de oude kaart. Meer informatie over het aanvragen van een nieuwe kaart, vind je o.a. terug op de website van de Stad Geraardsbergen.

Resultaten actie BPT West

In totaal werden 50 parkeerplaatsen en 30 parkeerkaarten voor personen met een handicap gecontroleerd. Er werden geen overtredingen vastgesteld.

Er werd 1 onmiddellijke inning opgemaakt voor een voertuig dat het verkeersbord C1 (verboden richting) negeerde. Verder werden 2 onmiddellijke inningen uitgeschreven voor fout parkeren (zonder bewonerskaart).

Verschillende eigenaars van een mindervalidenparkeerkaart lieten duidelijk verstaan dat het misbruik moet stoppen. Zij stonden dan ook heel positief tegenover de uitgevoerde actie. In de toekomst zal de politie meer van dergelijke acties houden. Wie inbreuken pleegt op het gebruik van de parkeerplaats óf de kaart, krijgt onverbiddelijk een boete!

Labels