Met wie ben jij online? Zeker⁉️

Samen voor een beter internet!

Europese kinderen gaan op gemiddeld 7-jarige leeftijd voor het eerst op internet. Vanwege de zeer snelle ontwikkeling is het belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan de nieuwe media om je kinderen optimaal en veilig wegwijs te maken in onze snel veranderende samenleving. Leer je kinderen bewust omgaan met de nieuwe media!

Safer Internet Day

Het internet is vandaag de dag dé place to be. Kan jij je voorstellen hoe je leven er zonder je computer, gsm of internet zou uitzien? Moeilijk hè. Het zou in elk geval heel anders zijn. Dat het internet fantastisch is, daar zijn we het allemaal over eens. Surfen, gamen, chatten, skypen, facebooken enzovoort... Voor de overgrote meerderheid van de jongeren, tieners en pubers is het internet een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse leven geworden.

Helaas loopt het af en toe ook eens fout! Net als in ‘het offline leven’ moet je goed oppassen met wie je omgaat, wat je doet en hoe je dat doet. Het is gewoon een kwestie van jezelf te beschermen om het zo veilig en 'fun' mogelijk te houden.



Online etiquette?

De online wereld is niet altijd een weerspiegeling van de werkelijkheid. Omwille van het anonieme karakter van het internet word je soms om de tuin geleid of krijg je te maken met onbetrouwbare informatie. Het gebeurt, soms onbewust, dat je als jongere zelf over de schreef gaat omdat het niet altijd duidelijk is wat wel of niet mag.



De wet?

Er zijn wel degelijk wetten en regels in de digitale wereld, net zoals er in het echte leven wetten gelden. Je kan bijvoorbeeld niet zomaar foto’s van anderen posten of discriminerende inhoud online plaatsen. Ook in de digitale wereld geldt respect als gouden regel.



Persoonlijke grenzen!

Daarnaast is het ook goed om stil te staan bij je eigen persoonlijke grenzen: Wat wil ik? Welke info geef ik online prijs? Lieg ik online over mijn identiteit om mijn reputatie een duwtje te geven? Is het verstandig om seksueel getinte foto’s te verzenden? Voeg ik zomaar onbekenden toe aan mijn sociaal netwerk omdat online populariteit nu eenmaal belangrijk is?

Graag meer informatie?

Sextortion, sexting, grooming,...  het zijn termen die je vaak hoort maar wat is het eigenlijk en hoe ga je ermee om?

We hebben een aantal interessante websites voor jou op een rijtje gezet waar je al deze informatie kan vinden:

Daarnaast hebben we ook onze eigen brochures, ééntje voor jongeren en ééntje voor ouders. Je kan ze hieronder bekijken!

 

 

 

Labels