Lachgas mag dan wel grappig klinken, maar de gevaren zijn serieus!

Recent kregen we een aantal meldingen van lachgaspatronen die her en der werden gevonden. Lachgas, ook wel bekend als distikstofmonoxide, is de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral onder jongeren, als een vorm van recreatief gebruik. Het wordt vaak gezien als een onschuldig en grappig gas, maar dat is het NIET...  

Lachgas

Het is belangrijk dat we de jeugd informeren over de potentiële risico's van lachgas, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken en hun gezondheid kunnen beschermen. 

Wat is lachgas?

Lachgas (N2O, distikstofmonoxide) was vroeger vooral bekend als narcosemiddel bij operaties. Het gas wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt. Lachgas is één van de vele vluchtige snuifmiddelen.

Lachgas wordt gebruikt via gaspatronen voor slagroomspuiten of uit gasflessen (tanks). Een ballon wordt via de gasfles of met het patroon gevuld en vervolgens wordt uit die ballon het gas ingeademd. Via de longen komt het gas snel in het bloed terecht en gaat het naar de hersenen.

Effecten

Net zoals bij andere vluchtige snuifmiddelen, ervaart men bij lachgas zo goed als onmiddellijk een euforische roes, dikwijls met lach- of giechelbuien. De roes duurt amper een paar minuten.

Risico's

Lachgas inhaleren houdt een aantal gezondheidsrisico's in:

  • Irritatie van ogen, neus, keel, luchtwegen en de huid, braakneigingen, misselijkheid, bewustzijnsverlies, coma en zelfs de dood.
  • Er kunnen coördinatiestoornissen en gaten in het kortetermijngeheugen ontstaan.
  • Lachgas is licht ontvlambaar en kan brandwonden veroorzaken bij gebruik. Wanneer het rechtstreeks uit een lachgaspatroon of van een gasfles wordt geïnhaleerd, kan de huid of zelfs de mondholte bevroren raken.
  • Het dronken gevoel bij het inademen van lachgas wordt veroorzaakt door een zuurstofgebrek in de hersenen, wat kan zorgen voor coördinatiestoornissen en dus ook voor valpartijen en verwondingen.
  • Ook al duurt de roes niet meer dan een paar minuten, lachgas kan ook nadien voor onoplettendheid zorgen. Deelname aan het verkeer in de uren na het gebruik is daarom af te raden.
  • Gecombineerd gebruik (met bijvoorbeeld slaap- en kalmeringsmiddelen en alcohol) kan het effect versterken. In sommige gevallen is er sprake van een pathologische roes: de gebruiker is dan zeer opgewonden, agressief, vernielzuchtig en kan zelfmoordneigingen aan de dag leggen.
  • Op langere termijn is lachgas gevaarlijk voor mensen met een vitamine B12-tekort. Langdurig gebruik van lachgas kan ook leiden tot onvruchtbaarheid, impotentie en beschadiging van het zenuwstelsel.
  • Vermits lachgas vooral gebruikt wordt door jongeren, mag niet over het hoofd gezien worden dat het lichaam van een jongere kwetsbaarder is dan dat van een volwassene.
  • Daarnaast kan lachgas ook leiden tot verslaving. Hoewel het misschien niet zo verslavend is als sommige andere drugs, kan regelmatig gebruik leiden tot een psychologische afhankelijkheid en het verlangen naar meer.

Wetgeving

Een Koninklijk Besluit van 11 februari 2021 bepaalt dat de verkoop van lachgaspatronen aan minderjarigen verboden is. Volgens datzelfde KB moet sinds 23 februari 2022 op elk recipiënt van lachgaspatronen voor spuitbusvullingen vermeld staan dat lachgas gevaarlijk is. Zonder die waarschuwing mogen ze niet verkocht worden.



Meerdere gemeente- en stadsbesturen legden lachgas al aan banden via het systeem van GAS-boetes (Gemeentelijke Administratieve Sancties).

In het Algemeen politiereglement Geraardsbergen/Lierde staat te lezen:

Afdeling 5 – Lachgas Artikel 69

Het is verboden om schadelijke middelen zoals lachgas ter beschikking te stellen, te verhandelen of te bezitten indien de handel of het bezit gericht is op het oneigenlijk gebruik van het middel met als doel het bekomen van een roeseffect.

Bij gebruik in het verkeer kan de politie ingrijpen op basis van de bepaling in de wegcode die stelt dat je "over de nodige vaardigheden moet beschikken om alle nodige rijbewegingen te kunnen uitvoeren" en je voertuig voortdurend goed in de hand moet hebben. Een inbreuk daarop is een verkeersovertreding van de tweede graad. De politie kan ook aan de hand van een checklist vaststellen dat je in ‘staat van dronkenschap verkeert’. Dat kan een geldboete en een verval van het rijbewijs van ten minste een maand opleveren.

Wat kan jij doen?

Meld ons de vindplaatsen van lege patronen en ballonnen. Vervoer of raak de patronen zelf niet aan (er is kans op ontploffingsgevaar bij verwarming). Onze ploegen kunnen deze opruimen en vervolgens ook extra toezicht houden op de plaatsten waar de patronen werden aangetroffen.

Informeer jezelf, zodat je sneller de symptomen kan herkennen. Lees hiervoor onder meer deze brochure "Lachgas en andere vluchtige stoffen. De meest gestelde vragen" 

Bron: De Druglijn

Labels