Ik heb een 'zwak' voor de zwakke weggebruiker! Jij toch ook?

Met de slogan 'Leg je (verkeersei) in mei!' lieten we de keuze van ons verkeersthema voor de maand mei over aan onze inwoners. Via een 24-uur durende poll op onze sociale mediakanalen (FB, Instagram en Twitter) vroegen we de burger een keuze te maken uit 2 thema's: 1/ Fout parkeren en 2/ Zwakke weggebruiker.

De meerderheid had duidelijk een 'zwak' voor optie 2 😉 en dus staat ons verkeersthema in de maand mei in het teken van de 'zwakke of zachte weggebruiker', in hoofdzaak voetgangers en fietsers.

De komende maand zullen onze inspecteurs focussen op inbreuken aan oversteekplaatsen, op fietspaden en op zebrapaden. De aandacht gaat niet alleen naar het verkeersgedrag van de autobestuurders maar ook naar dit van de zachte weggebruikers zelf. Veiligheids- en voorrangsregels gelden immers voor alle partijen en het toepassen ervan moet gebaseerd zijn op wederzijds respect!

De zwakke weggebruiker

Wie is een zwakke weggebruiker?

Als fietser of voetganger ben je kwetsbaar in het verkeer. Motorvoertuigen zijn groter, zwaarder en overheersend. Als het tot een aanrijding komt met een motorvoertuig zijn de lichamelijke gevolgen dikwijls zwaar. 

Iedereen die op de openbare weg geen gebruik maakt van een motorvoertuig wordt daarom aanzien als een 'zwakke weggebruiker'. Denk maar aan voetgangers, fietsers, rolstoelgebruikers, steppers, .... Ook als passagier val je in deze categorie. 

Een zwakke weggebruiker moet zich zelfs niet op de weg bevinden om als zwakke weggebruiker beschouwd te worden. Wanneer een auto bijvoorbeeld afwijkt van de baan en een voetganger aanrijdt en verwondt op het voetpad, wordt die voetganger nog steeds als een zwakke weggebruiker beschouwd.

Extra bescherming!

Als zwakke weggebruiker biedt de wet jou extra bescherming. Bestuurders mogen zwakke weggebruikers niet in gevaar brengen en moeten hen in de meeste gevallen voorrang verlenen. Zo moeten bestuurders bijvoorbeeld stoppen aan een zebrapad. Ook moeten ze extra aandachtig zijn in speelstraten of op oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers.

Ook bij een ongeval worden de zwakke weggebruikers beschermd. Bij een ongeval moet de verzekeraar van het voertuig alle lichamelijke en stoffelijke schade aan de zwakke weggebruiker vergoeden, ongeacht wie in de fout is gegaan.

Wederzijds respect!

Voetgangers en fietsers hebben veel rechten maar ook plichten! Een volledig overzicht van al deze rechten en plichten vind je HIER!

Zichtbaarheid

Zichtbaarheid is cruciaal voor de veiligheid van fietsers en voetgangers. Zo moet een fiets verplicht voorzien zijn van verschillende lichten en reflectoren. Ook als voetganger zorg je er het best voor dat andere weggebruikers jou snel opmerken. Vermijd bijvoorbeeld donkere kledij en draag een fluovestje.

Vergeet op de fiets vooral jouw fietshelm niet op te zetten. Die zorgt voor noodzakelijke bescherming. De fietshelm is nog niet verplicht maar bij een ongeval vermindert hij de kans op een hersenletsel met 85%!

Veiligheids- en voorrangsregels gelden voor alle partijen en het toepassen ervan moet gebaseerd zijn op wederzijds respect!

Bron: Mobiliteit | Belgium.be

Labels