BELOOF jij je dierbaren ook om niet te snel te rijden?

Te snel rijden kost om de 4 dagen iemand in Vlaanderen het leven en speelt een rol in duizenden letselongevallen. Zware voeten eisen een zware tol. Dat moet stoppen!

Vanaf 9 april voert de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) een bijzondere campagne: op 315 aanplakborden langs de autosnelwegen en gewestwegen hangen evenveel unieke affiches, met in totaal 505 mensen die elkaar, hun kinderen of kleinkinderen, zussen, broers, vrienden of collega's beloven om niet te snel te rijden. Daarbij roepen ze iedereen op om dat voorbeeld te volgen en zelf ook de belofte te maken op www.beloofd.be.

Ook de lokale politie Geraardsbergen/Lierde steunt deze campagne en zal gedurende de ganse maand april gericht controleren op snelheid! Weet dat een afname van de gemiddelde snelheid met 10% leidt tot 20% minder letselongevallen en 40% minder dodelijke ongevallen. Dat betekent dat zelfs een kleine snelheidsdaling een aanzienlijk effect kan hebben op de verkeersveiligheid.

Vlaming vindt te snel rijden een probleem

In aanloop naar de campagne peilde de VSV bij 1500 Vlamingen naar hun opinies rond snelheid in het verkeer. Daaruit blijkt dat te snel rijden over het algemeen als een probleem wordt ervaren:

  • 3 op de 4 bevraagden (77%) vindt dat je door te snel te rijden vooral je eigen leven en dat van anderen op het spel zet;
  • 7 op de 10 (71%) meent dat het moeilijker is om in een gevaarlijke situatie correct te reageren als je je niet aan de snelheidslimiet houdt;
  • 6 op de 10 (61%) is van oordeel dat hun vrienden en familie afkeurend staan tegenover te snel rijden.

Een meerderheid verklaart zich zelf meestal aan de snelheidslimiet te houden, maar tegelijkertijd hebben ze de indruk dat dat bij anderen veel minder het geval is:

  • 1 op de 2 (51%) zegt zelden of nooit te snel te rijden op de autosnelweg, slechts 11% denkt dat de anderen hetzelfde doen;
  • 6 op de 10 (61%) verklaart zich meestal aan de limiet te houden op een gewone weg buiten de bebouwde kom, slechts 14% denkt dat van de anderen;
  • 8 op de 10 (83%) beweert zelden of nooit te snel te rijden in een woonstraat, slechts 22% denkt dat van de anderen;
  • Bijna 9 op de 10 (87%) verklaart zich meestal aan de regels te houden in de buurt van een school, slechts 28% denkt dat van de anderen.

Beloof jij je dierbaren ook om niet te snel te rijden?

Ondersteun de BELOOFD!-campagne en maak zelf ook de belofte. Op de BELOOFD!-website kun je je eigen foto uploaden om zo je persoonlijke campagne-affiche te ontwerpen. DOEN!

Meer informatie: www.beloofd.be, www.veiligverkeer.be

Labels