17/11 tot 25/11: gsm achter het stuur = rijbewijs afgeven!

Van 17 november tot 25 november 2022 organiseert parket Oost-Vlaanderen opnieuw een actieweek. In alle Oost-Vlaamse politiezones zal extra gecontroleerd worden op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Wie een mobiel apparaat gebruikt tijdens het rijden, zonder dat het in een daartoe bestemde houder bevestigd is, riskeert de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen.

Deze drastische aanpak moet bestuurders aanzetten tot een mentaliteitswijziging. U bent gewaarschuwd!

Actieweek gsm aan stuur

In mei 2022 hield parket Oost-Vlaanderen reeds een sensibiliseringsactie ter bewustmaking van het gevaar van het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Tijdens deze actieweek werden veel overtreders verrast door de maatregel die geen genade kent. Er werden toen 690 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken voor 8 dagen.

Deze prikactie wordt nu hernomen, en dit van donderdag 17/11 (06u00) tot en met vrijdag 25/11 (18u00)! 

KILLER IN HET VERKEER!

De laatste jaren is het gebruik van mobiele toestellen tijdens het rijden aanzienlijk toegenomen. Uit een Europese enquête blijkt dat één op vier Belgische bestuurders berichten leest of verstuurt tijdens het rijden en dat één op zes nog steeds niet handenvrij belt achter het stuur.

De gevolgen van gsm-gebruik in het verkeer zijn ernstig en daarom wil het parket Oost-Vlaanderen voor de overtreders een ingrijpende aanpak. In de verkeerswet zijn boetes voorzien van 174€, maar dat schrikt blijkbaar niet genoeg af. Tijdens de week van vrijdag 17 november tot en met vrijdag 25 november, moeten de overtreders in Oost-Vlaanderen hun rijbewijs direct afgeven bij de betrapping.

Na de intrekking van het rijbewijs verschijnen de gsm-gebruikers nog voor de politierechter. Die bepaalt het boetebedrag dat nog te betalen valt: dit schommelt tussen de 240€ en de 4000 €.

Lees ook => Verstrengde regelgeving inzake GSM-gebruik achter het stuur | Geraardsbergen/Lierde (politie.be)

Labels