Verstrengde regelgeving inzake GSM-gebruik achter het stuur

Op 3 maart traden de nieuwe regels inzake het verbod op elektronische communicatietoestellen in werking. Ontdek ze hieronder!

Vanaf 2 mei treedt het parket Oost-Vlaanderen nog strenger op. In bepaalde gevallen zal het gsm-gebruik achter het stuur leiden tot een onmiddellijke inning van het rijbewijs voor 15 dagen!

GSM-gebruik achter stuur

Nieuwe regelgeving

Waar de oude regelgeving bepaalt dat een bestuurder – behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is – geen gebruik mag maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt, bepaalt de nieuwe regelgeving dat het gebruik of manipulatie van elk elektronisch communicatie- of navigatieapparaat strafbaar wordt gesteld.

Concreet:

  • Elektronisch communicatie- of navigatieapparaat

Het woord ‘draagbare telefoon’ wordt gewijzigd in ‘elektronisch communicatie- of navigatieapparaat‘. Dit houdt in dat niet alleen het gebruik van een GSM-toestel verboden is, maar ook alle andere elektronische apparatuur, zoals onder andere een tablet of e-reader.

  • Vasthouden of manipuleren

De bestuurder mag - behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is - geen elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden, noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder bevestigd is. Je mag als bestuurder dus niet meer bellen terwijl je smartphone los op je schoot, op de passagierszetel of op de middenconsole ligt. Dit geldt ook wanneer je je smartphone voor navigatie of als muziekspeler gebruikt. 

Het gebruik van alle elektronische apparaten die in het dashboard zijn ingebouwd, bijvoorbeeld een GPS-toestel of radio van de auto, zijn wel nog steeds toegelaten. Als de mobiele elektronische apparaten in een houder zitten die aan het dashboard of de voorruit bevestigd is, is er ook geen probleem.

Als de auto stilstaat of geparkeerd is, mag de smartphone wel gebruikt worden. Voor een rood licht staan valt niet onder de definitie van stilstaan.

Overtreding van de derde graad

Het gebruik van elk elektronisch communicatie- of navigatieapparaat wordt nu beschouwd als een overtreding van de derde graad

Dat wil zeggen dat:

  • de boete wordt opgetrokken van 116 euro naar 174 euro
  • wanneer je voor de politierechtbank gedagvaard wordt, je nu kan veroordeeld worden tot een geldboete tussen 240 euro en 4 000 euro en/of een rijverbod van minstens 8 dagen.



OPGELET! 

Het parket Oost-Vlaanderen organiseerde eerder al acties om bestuurders te overtuigen om in “automodus” te gaan en zo afleiding in het verkeer tot een minimum te beperken. Desondanks blijft het aantal inbreuken hoog. Daarom zal het parket Oost-Vlaanderen nog strenger optreden.

NIEUW vanaf 02/05/23: onmiddellijke intrekking rijbewijs voor 15 dagen in bepaalde gevallen!

In onderstaande gevallen zal steeds de parketmagistraat gecontacteerd worden met het oog op de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs van de overtreder voor de duur van 15 dagen:

  • het gebruik van mobiele apparaten zorgt voor een verkeersonveilige situatie waardoor andere weggebruikers in gevaar zouden kunnen worden gebracht (bv. zwalpend voertuig, obstructie van het verkeer,…) 
  • de overtreder is een professionele chauffeur 
  • de overtreder werd reeds eerder voor dergelijke inbreuk geverbaliseerd

Voor alle andere vaststellingen zal, zoals voorheen, een onmiddellijke inning worden aangeboden.

Jonge bestuurder OPGELET!

Ben je minder dan twee jaar houder van het rijbewijs categorie B én betrapt op GSM-gebruik achter het stuur, dan wordt er altijd een proces-verbaal overgemaakt aan de politierechtbank. Er volgt dus geen onmiddellijke inning van 174 euro.

Volgens de wet van 21 april 2007, artikel 38 moet de rechter een verval van het recht tot sturen uitspreken en het herstel van het recht tot sturen minstens afhankelijk maken van het slagen voor het theoretisch of praktisch examen.

Labels