Politiezone Vlaamse Ardennen bindt de strijd aan tegen fietsdiefstallen

In 2023 werden er in onze politiezone 89 fietsdiefstallen geregistreerd. Dit is reeds een daling in vergelijking met 2022 en 2021, toen er respectievelijk 119 en 104 fietsdiefstallen werden geregistreerd. We vermoeden wel, dat het aantal werkelijke fietsdiefstallen veel hoger ligt, gezien een aantal mensen een fietsdiefstal niet aangeven. 

Lokfiets - fietsdiefstallen

Want elke fiets die gestolen wordt, is er één te veel.  Elke fiets heeft een geldelijke waarde, maar vaak ook een emotionele waarde waardoor dergelijke vorm van criminaliteit bij de burger een groot verlies kan nalaten.

In een nieuwe stap om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen, heeft de Politiezone Vlaamse Ardennen, die de gemeenten Oudenaarde, Kruisem, Wortegem-Petegem en Kluisbergen omvat, besloten om in te zetten op een tweesporen beleid. Enerzijds burgers motiveren om preventieve maatregelen te nemen en anderzijds het inzetten van een lokfiets.

Dit initiatief valt samen met de start van het nieuwe schooljaar en is gericht op het verhogen van de pakkans van fietsdieven in de regio.

Preventieve acties 

Het is belangrijk dat elke fietser een aantal preventieve maatregelen neemt om de kans op fietsdiefstal te verkleinen. 

Iedereen die zijn/haar fiets nalaat op een openbare plaats verankert deze best altijd aan een vast object (fietsenrek, lantaarnpaal, ...). Hiervoor gebruik je best 2 sloten die gekeurd zijn. 

In de strijd tegen fietsdiefstallen aan het station werkt de politie ook vaak samen met Securail (afdeling NMBS). Zij bezorgen de camerabeelden aan de politiediensten, wanneer deze er om verzoekt bij aangifte van een fietsdiefstal aan het station. Securail en het stationspersoneel voeren ook regelmatig sensibiliseringsacties.

Daarnaast promoot de politiezone ook het gebruik van MyBike-stickers.  Mybike​.bel​gium​.be is het fietsregistratieplatform van de federale overheid en de 3 gewesten. Via dit platform kan je je fiets registreren en identificeren met behulp van een sticker. Zo verklein je het risico op diefstal en heling en kan men je fiets sneller terugvinden als die gestolen is. De stickers, die kunnen worden gescand om te controleren of een fiets als gestolen is geregistreerd, zijn verkrijgbaar op de verschillende commissariaten binnen de politiezone en bij de verschillende gemeentebesturen. 

De lokfiets

Door een recente wetswijziging kunnen politiezones een lokfiets met GPS-tracker inzetten. Waar de politie vroeger een voorafgaande toestemming nodig had van de parketmagistraat, is dit sinds de wetswijziging niet meer nodig. De politiezones en de parketten kunnen nu veel doeltreffender aan de slag met de lokfiets waarmee politie en justitie samen de strijd aangaan tegen fietsdiefstallen.

Een lokfiets is een fiets die uitgerust werd met een verborgen zendertje, waardoor de politie nauwkeurig kan volgen waar de fiets zich bevindt. Zodra de fiets in beweging komt, ontvangt de politie een melding. De Politiezone Vlaamse Ardennen volgt hiermee het voorbeeld van grote politiezones zoals Gent en Kortrijk. Het gebruik van een lokfiets heeft op eerdere locaties reeds zijn nut bewezen en hierdoor konden verschillende fietsen teruggegeven worden aan hun eigenaar. Wanneer deze fiets een MyBike-sticker geeft, is het nog makkelijker voor de politie om de rechtmatige eigenaar terug te vinden.

Waar worden de lokfietsen ingezet?

De lokfietsen zullen dagelijks worden ingezet op locaties waar veel fietsdiefstallen plaatsvinden, zoals in de buurt van stations en andere drukbezochte plaatsen met veel gestalde fietsen. Ook tijdens grote evenementen, zoals de Ronde van Vlaanderen, zullen de lokfietsen worden ingezet.

Naast het vergroten van de pakkans, wil de politie ook het veiligheidsgevoel onder fietsers versterken. De aanwezigheid van lokfietsen wordt op diverse locaties aangekondigd met campagneposters, wat zowel preventief als afschrikkend werkt. Hiermee hoopt de politie tevens ook de aangiftebereidheid bij fietsdiefstal te verhogen.

Toekomstige uitbreidingen

Het lokfietsproject zal voortdurend worden geëvalueerd en kan in de toekomst worden uitgebreid. De wet biedt zelfs de mogelijkheid om andere voertuigen, zoals elektrische steps, op dezelfde manier in te zetten.

Labels