Laat je niet vangen door cybercriminelen!

Voorbeeld phishing FOD Financiën

Oplichting via 2ehands.be

Het is algemeen bekend dat de internetcriminaliteit stijgt tijdens deze coronacrisis. Maar ook zonder coronacrisis moet je opletten met wat je aankoopt op het internet, want de verkoper kan een fraudeur zijn. De laatste week krijgen wij veel klachten binnen over oplichting via de zoekertjessite www.2dehands.be.

Hoe gaan de fraudeurs te werk op 2dehands?

De oplichter, die zich voordoet als verkoper, biedt een artikel aan op www.2dehands.be. Bij het zoekertje wordt een prijs vermeld die vaak ver onder een realistische prijs ligt. De koper stuurt via de chatfunctie van de site een bericht met de vraag of het artikel nog steeds beschikbaar is. De verkoper bevestigt vervolgens de beschikbaarheid van het artikel. Om betrouwbaar over te komen, vraagt de verkoper aan de koper om eerst de verzendingskosten te betalen. Bij ontvangst van het artikel dient dan het volledige bedrag overgeschreven te worden.

De verkoper stuurt een link door waarbij de koper naar een website wordt doorverwezen. Nietsvermoedend klikt de koper zijn eigen bankinstelling aan, gaat hij over tot het betalen van de verzendingskost via zijn kaartlezer en bankkaart. Op deze manier krijgt de verkoper toegang tot de bankrekening van de koper en worden grote sommen overgeschreven naar een buitenlands rekeningnummer.

Poging tot phishing FOD Financiën

Geen schulden maar je krijgt toch berichten van FOD Financiën?

Je kreeg onlangs een sms met daarin jouw zogenaamde openstaande schuld aan de FOD Financiën? Ga hier nooit op in. Dit is een gekend voorbeeld van phishing. Kreeg je onlangs een sms of een e-mail met een link om deze schuld te voorkomen?

  • Klik in geen geval niet op de link. Op die manier proberen fraudeurs malware te installeren.
  • Geef nooit jouw bankgegevens of andere persoonlijke gegevens  in dergelijke verdachte situaties.
  • Wil je zeker zijn of je geen openstaande schuld hebt aan de FOD Financiën? Surf dan naar www.MyMinfin.be; kies de rubriek "Mijn betalingen" en daarna "Mijn huidige schulden en terugbetalingen raadplegen".

Te mooi om waar te zijn?!

Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn of kreeg je een verdachte SMS, dan duidt dit vaak op fraude! Laat je zeker niet vangen en volg de volgende tips:

  • De gulden regel om niet misleid te worden: zorg ervoor dat je weet met wie je te doen hebt.
  • Geef nooit persoonlijke gegevens aan de oplichter, zoals identiteitsdocumenten of bankgegevens. Deze documenten kunnen gebruikt worden door de oplichter voor andere criminele activiteiten.
  • Klik niet zomaar op een link in het bericht.

Je bent slachtoffer, wat moet je nu doen?

  • Heb je toch al betaald? Breng dan zo snel mogelijk jouw bankinstelling op de hoogte en dien klacht in bij jouw lokale politie.

Labels