Jaarverslag politiezone Schelde-Leie voorgelegd aan de politieraad

Op de politieraad van 20 juni werd het jaarverslag 2023 van onze politiezone voorgelegd. In het jaarverslag vind je in detail alle cijfers terug van het voorbije jaar: wat we deden, wat er gebeurde, onze acties, onderzoeken ...

Jaarverslag2023

17% minder inbraken

Goed nieuws: in 2023 daalde het aantal inbraken met 17% in onze politiezone (148 in 2023, 178 in 2022). Als we kijken per gemeente is deze daling vooral op het conto van De Pinte en Gavere te schrijven en zien we helaas een stijging van 7 feiten in Nazareth.

In 1 op de 3 gevallen geraakten de inbrekers niet binnen en bleef het beperkt tot een poging. Onze gerichte inbrakencontroles, gratis preventieadviesafwezigheidstoezicht, ANPR-camera’s en onze jarenlange samenwerking met de Buurtinformatienetwerken werpen dus hun vruchten af. 

De trend lijkt zich verder te zetten in 2024: in de eerste helft van dit jaar zien we opnieuw een daling. Niettemin, alert blijven is hier de boodschap.

9% meer ongevallen, aantal gewonden blijft gelijk 

Hoewel het totaal aantal verkeersongevallen in 2023 steeg met 9%, zien we een ex aequo in de ongevallen met gewonden. Helaas betreurden we vorig jaar wel 4 verkeersdoden. 

Omdat we vorig jaar meer politiemensen konden aantrekken, konden we opnieuw weer meer inzetten op verkeersveiligheid. In 2023 zien we dan ook een stijging in gerichte acties zoals flitsen, gsm-gebruik en parkeerovertredingen. 

Online fraude: 5% minder aangiften, slachtoffers zijn meer geld kwijt

Het aantal aangiftes van internetcriminaliteit daalde in 2023 opnieuw met 5%. Op het eerste gezicht goed nieuws, maar het lijkt er eerder op dat internetcriminelen efficiënter te werk gaan en grotere bedragen buit maken. We overschreden in 2023, net als in 2020, helaas de kaap van 1 miljoen euro financieel nadeel in onze politiezone. 

De grootste bedragen gaan vooral verloren door oplichters die zich voordoen als medewerkers van een bank of officiële instelling. Ze spelen in op de emoties en hoogdringendheid om bankverrichtingen te doen, zogezegd om fraude te voorkomen.

In het najaar van 2024 nodigen we onze inwoners opnieuw uit voor de infosessies cybercrime waar een specialist op een heel praktische en laagdrempelige manier uitlegt hoe je fraude kan herkennen en wat je kan doen. Alle praktische inschrijvingsinfo volgt na de zomer. Hier kan je alvast al enkele concrete tips vinden om je te wapenen tegen internetcriminaliteit. 

Intrek in het nieuwe hoofdcommissariaat 

2023 stond in het teken van onze verhuis naar ons nieuw hoofdcommissariaat. Met als kers op de taart de feestelijke opening in september met onze partners, omwonenden en medewerkers. We zagen meteen dat onze inwoners gemakkelijk de weg naar de Weefstraat vonden: het aantal afspraken in het hoofdcommissariaat steeg met 30% in vergelijking met 2022.

Welkom bij #teamscheldeleie

Onder meer door een aanzienlijke pensioneringsgolf moesten we de laatste jaren heel wat investeren in rekrutering. En dat loonde! Met 81 personeelsleden geraakt ons personeelskader stilaan opgevuld. Niettemin zijn we nog altijd op zoek naar wijkinspecteurs. Geïnteresseerd of ken je iemand? Laat het ons weten!

1 jaar team Jeugd & Gezin 

Begin 2023 zag een gloednieuwe dienst het levenslicht in onze politiezone. Waar voorheen de taken rond sociale dossiers verspreid waren over verschillende diensten staat team Jeugd & Gezin nu in voor de opvolging en afhandeling van deze zaken. Één jaar later zien we dat deze collega’s hun expertise al heel wat konden inzetten, o.m. in 66 dossiers rond verontrustende gezinssituaties. In onze jaarlijkse politie-info maak je kennis met hoofdinspecteur Amy Verschraegen en eerste inspecteur Frederik Baert, de drijvende krachten achter team Jeugd & Gezin.

Labels