Wie mag gebruik maken van een jaagpad?

De jaagpaden in Vlaanderen worden beheerd door De Vlaamse Waterweg nv. Een jaagpad is in de eerste plaats een dienstweg voor de waterwegbeheerder en wordt gebruikt in functie van onder meer inspectie, onderhoud, overslag en waterbeheersing.

Welke weggebruikers mogen een jaagpad gebruiken?

Algemeen zijn jaagpaden toegankelijk voor voetgangers, (elektrische) fietsers, bromfietsers klasse A en het bevoegde personeel van De Vlaamse Waterweg nv in de uitoefening van haar taken.

Speedpedelecs zullen worden toegelaten op alle jaagpaden, terwijl ze voordien alleen gebruik konden maken van de jaagpaden die ook fietssnelwegen zijn.

In de lente en zomer van 2023 brengt De Vlaamse Waterweg de juiste onderborden aan op de jaagpaden, zodat duidelijk is dat speedpedelecs (bromfietsen klasse P) er ook welkom zijn. Op het jaagpad langs de Boven-Schelde op linkeroever, tussen Gent (Zwijnaarde) en Oudenaarde, werden de aangepaste borden intussen geplaatst.

Auto’s zijn doorgaans verboden op de jaagpaden. In sommige gevallen kan echter een toelating verkregen worden voor het rijden met motorvoertuigen op jaagpaden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • De werknemers van bedrijven die in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv werken uitvoeren, krijgen onder bepaalde voorwaarden een toelating om op het jaagpad te rijden;
  • In het kader van watergebonden activiteiten kunnen werknemers van bedrijven een toelating krijgen om met voertuigen over een beperkte afstand op het jaagpad te rijden;
  • Er kan een toelating verleend worden aan actieve schippers, scheepsbevrachters, rederijen, scheepsherstellers en bevoorraders, binnenvaartorganisaties, nutsmaatschappijen en andere overheidsinstellingen en openbare diensten.;
  • Een bijzondere categorie zijn personen met een handicap die in functie van de hengelsport onder bepaalde strikte voorwaarden een toelating kunnen krijgen om met hun voertuig over een beperkte afstand op het jaagpad te rijden.

Welke regels gelden op het jaagpad?

Een jaagpad is een gedeelde ruimte, wat betekent dat medegebruikers niet expliciet gescheiden worden en dat verschillende gebruikers als gelijkwaardig worden beschouwd. Dat betekent dat hoffelijk en alert zijn voor andere gebruikers op het jaagpad – zoals wandelaars, skaters of tragere fietsers – cruciaal is om verplaatsingen op het jaagpad veilig en aangenaam te laten verlopen. Bovendien blijft de maximumsnelheid van 30 km/u op de jaagpaden behouden en geldt die snelheidslimiet voor alle gebruikers, ook voor speedpedelecs.

 

Bron: vlaamsewaterweg.be en Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.