Nationale actiedagen tegen afleiding achter het stuur

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven – maar in het verkeer is er geen plaats voor de afleiding die dit toestel met zich meebrengt. Ondanks de mogelijkheden om handenvrij te bellen in de wagen pakken we nog te vaak de telefoon vast terwijl we eigenlijk aan het rijden zijn, om berichten te sturen, te filmen, te bellen, snel een foto te maken. 

gsm achter het stuur

Die afleiding, hoe kort ook, kan trieste gevolgen hebben in het verkeer. De cijfers liegen er niet om. Vandaag de dag zijn volgens recente onderzoeken 5 à 25% van de verkeersongevallen te wijten aan afleiding achter het stuur. Bellen achter het stuur zou het risico op ongevallen verdrievoudigen. 5% van de verkeersongevallen met dodelijke afloop zouden veroorzaakt zijn door het gebruik van de smartphone achter het stuur.

Naast sensibilisering ook handhaving

Met gerichte sensibiliseringscampagnes wijzen verschillende verkeersveiligheidsorganisaties weggebruikers regelmatig op de risico’s van gsm-gebruik in het verkeer. De politie organiseert morgen en overmorgen (8 en 9 oktober) in het ganse land extra controles op afleiding in het verkeer. Ook de Gentse Flikken controleren mee. Een gewaarschuwd chauffeur…

Wat is strafbaar?

Verschillende artikels van de wegcode bepalen dat je geen toestel in de hand mag houden tijdens het rijden. Belangrijk detail: dat verbod geldt voor alle bestuurders, dus niet alleen voor bestuurders van personenauto’s en vrachtwagens, maar ook voor fietsers, brom- en motorfietsers, (e-)steppers … 

Wegcode: Koninklijk Besluit van 01/12/1975 houdende algemeen reglement op de politie op het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg. 

8.3. Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten. 

Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben. 

8.4. Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is. 

Wat als je betrapt wordt?

Wie betrapt wordt op het gebruik van een telefoon- of ander mobiel toestel met een scherm tijdens het rijden, krijgt sowieso een boete van 174 euro (verhoogd met een administratieve kost van 10,02 euro). Ben je een professionele chauffeur (vrachtwagenchauffeur, taxichauffeur, buschauffeur ...) dan wordt je rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Bestuurders die recent (binnen een periode van 3 jaar) al eens tegen de lamp reden wegens afleiding achter het stuur, of die verkeersonveilig gedrag stellen terwijl ze een toestel gebruiken achter het stuur, zullen hun rijbewijs 15 dagen moeten missen. Wanneer je rijbewijs wordt ingetrokken moet je altijd verschijnen voor de politierechtbank die een verdere straf kan uitspreken. Deze straf kan een geldboete en/of een 'verval van het recht tot sturen' (dan ben je je rijbewijs tijdelijk kwijt, voor een periode van 8 dagen tot 5 jaar) zijn.

Bestuurders die minder dan 2 jaar geleden hun rijbewijs gehaald hebben en betrapt worden, moeten altijd voor de rechtbank verschijnen en zullen hun rijbewijs ook tijdelijk moeten inleveren. Ze zullen minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw moeten afleggen alvorens ze hun rijbewijs terugkrijgen.

Labels