Meld elke vorm van dierenmishandeling

Dieren zijn meestal niet in staat om voor zichzelf op te komen wanneer ze mishandeld of verwaarloosd worden. Daarom is het aan ons, als mens, om voor hen op te komen en alle vormen van dierenmishandeling aan te pakken. Merk je ergens een dier op dat verwaarloosd/mishandeld wordt, probeer dan eerst om de eigenaar hierover aan te spreken. Als deze het dier blijft verwaarlozen, neem dan contact op met je plaatselijke politiecommissariaat.

Wij stellen indien nodig een proces-verbaal op en schakelen de Inspectiedienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid in.

Vergiftiging van dieren

Wanneer je huisdier een vergiftiging heeft opgelopen tijdens een wandeling, meld dit dan ook steeds in je plaatselijk politiecommissariaat. De wijkpolitie zal een buurtonderzoek doen om te informeren of er nog feiten van vergiftiging gekend zijn in de buurt. In belang van het onderzoek zal er zoveel mogelijk informatie verzameld worden. Ook zal de politie de buurt preventief verwittigen om huisdieren aan de leiband te houden.

Iedere melding is afhankelijk van aard, plaats en omstandigheden van het feit, maar bij enig vermoeden van kwaad opzet zal steeds een proces-verbaal worden opgesteld. Ook wanneer je eventuele producten met gif aantreft waarvan je vermoedt dat deze daar geplaatst zijn om dieren te vergiftigen, meld dit dan ook zeker bij de politie.

Bel het Antigifcentrum

Vooral honden kunnen soms het slachtoffer zijn van hun gulzigheid. Ze maken geen onderscheid tussen schadelijk of onschadelijk voedsel. Het ontbreekt hen ook aan enkele enzymes om bepaalde genees- en voedingsmiddelen voor mensen onschadelijk te maken. Honden schrokken van alles naar binnen, ook slakkenkorrels, rattenvergif of meststof. Katten daarentegen zijn kieskeuriger, maar ook bij hen bestaat de kans dat ze gif naar binnen krijgen. Bij een vermoeden van vergiftiging bel je best zo snel mogelijk naar het Antigifcentrum (070 245 245, gratis 24/7). Zij kunnen zeggen welke eerste zorgen je moet toebrengen aan je dier.

Labels