Lange (nacht)rit voor de boeg?

De vakantieuittocht kan beginnen. Veel mensen kiezen ervoor om 's nachts te rijden. Je vermijdt files en op warme dagen ook de hitte. Wapen je echter tegen vermoeidheid. Een vermoeide bestuurder is minder oplettend (concentratieverlies), zijn gezichtsveld verkleint en hij reageert trager ... allemaal risico's op een ongeval die specialisten doen besluiten dat vermoeidheid achter het stuur dezelfde effecten heeft als alcohol.

Enkele tips om te vermijden dat u tijdens de rit in slaap valt.

  • Zorg ervoor dat u goed uitgerust en ontspannen bent voordat u uw reis aanvat.
  • Als u u geneesmiddelen moet nemen, controleer dan hun mogelijke effecten op uw concentratie.
  • Voorzie een soepele timing, neem geen risico's door tegen de klok te rijden.
  • Las minstens om de twee uur een rustpauze in en stop in ieder geval bij het minste teken van vermoeidheid, dwing u niet om kost wat kost verder te rijden. Hou rekening met kritieke periodes (tussen 13u en 15u en tussen 2u en 6u).
  • Ontspan wanneer u halt houdt, doe wat lichaamsbewegingen en doe wat stretchoefeingen.
  • Drink geen alcohol maar veel water en eet liefst lichte maaltijden.
  • Vraag uw passagier om u te waarschuwen als de vermoeidheid de bovenhand lijkt te halen.

Er zijn systemen op de markt die een signaal afgeven wanneer ze vermoeidheid detecteren, zoals een slaapring, een radarverklikkersysteem met ingebouwde anti-slaperigheidsfunctie, of een oogbewegingsmonitor. Deze systemen zijn redelijk duur, en bovendien blijken ze niet efficiënt. Sommige modellen geven te snel een waarschuwing. Andere modellen geven geen waarschuwing bij een vergevorderd stadium van vermoeidheid.

Er is slechts één advies: zorg dat je voldoende geslapen hebt voor je vertrekt en pauzeer elke twee uur om een luchtje te scheppen en je benen te strekken.

Labels