Parkeerplan Gent van start in Sint-Amandsberg/Dampoort

De Stad Gent pakt uit met een parkeerplan met duidelijke uitspraken over hoe de Stad de parkeeruitdagingen voor fietsen en auto's wil aangaan.

Het parkeerplan maakt deel uit van het vernieuwde Mobiliteitsplan. Vanaf mei 2016 treedt het parkeerplan stapsgewijs in voege. Als eerste stap worden in de wijk Dampoort-Sint-Amandsberg nieuwe parkeertarieven van kracht. Je zal overal moeten betalen om te parkeren. Bewoners kunnen in de zone gratis parkeren, mits zij een bewonerskaart hebben. Deze is gratis voor de eerste wagen. Bezoekers kunnen twee keer per dag gedurende een beperkte tijdsspanne gratis parkeren.

Meer info vind je hier.

Parkeerplan in grote lijnen

  • De parkeerregimes in Gent worden hertekend naar meer homogene blokken, met een eigen profiel: een centrumzone, een zone tot aan de R40 en de as met de Blaisantvest, twee stationszones (Sint-Pieters en Dampoort) en nog een laatste tariefzone die in de plaats komt van het systeem met parkeerschijf.
  • De nieuwe tariefzones geven aan waar bewoners, bezoekers, pendelaars, klanten,… zich bij voorkeur parkeren. Aansluitend krijgt ook de invulling van Park & Ride een nieuw elan, onder meer in functie van evenementen.
  • De parkeerrichtlijnen voor nieuwe bouwprojecten zijn afgestemd op de herschikte parkeerzones.
  • Een parkeermakelaar zal innovatieve concepten ontwikkelen om de bestaande parkeercapaciteiten in Gent beter te benutten, zowel voor fietsen als voor auto's.
  • De parkeerbehoeften voor fietsers zijn opgesplitst in herkomst (vooral woningen) en bestemming (scholen, winkels,…), met specifieke actiepunten.

Meer info vind je hier.

Labels