Eigen verkeerscentrum voor Gent

De Stad Gent bouwt een eigen regionaal verkeerscentrum uit om inwoners en bezoekers van de stad zo goed mogelijk te informeren over mobiliteit. Aan de hand van real-time verkeersinformatie over alle vervoersmiddelen kunnen mensen in en rond Gent zelf beslissen hoe en wanneer ze zich best verplaatsen.

Het verkeerscentrum is volledig virtueel, het zal zich in the cloud bevinden. Het digitale platform zal constant gegevens over mobiliteit evalueren en volautomatisch inwoners en bezoekers informeren als iets anders loopt dan verwacht. Daarnaast is er steeds een operator van het verkeerscentrum stand-by. Die operator kan ingrijpen als een situatie bijzondere aandacht vereist.

Voor het verkeerscentrum werkt de stad samen met De Lijn, de lokale politie, andere steden in de regio, het Vlaams Verkeerscentrum, hogescholen en universiteiten, enz.

Daarnaast heeft Stad Gent ook een partnerschap met Waze afgesloten. Waze vormt het grootste netwerk van bestuurders ter wereld. Die gemeenschap werkt dagelijks samen om slimmer door het verkeer te navigeren en tijd en geld uit te sparen. De gratis app stelt altijd de snelste routes voor, gebaseerd op real-time gegevens van alle gebruikers. Gent deelt de informatie over wegenwerken met Waze en Waze speelt alle meldingen over verkeer in de Gentse regio (bv. ongevallen, files, vertragingen, wegenwerken, gevaarlijke situaties) door aan het regionaal verkeerscentrum Gent.

Labels