Smile, de politie ziet u

Het Gentse stadsbestuur besliste om bewakingscamera's te installeren in de Zuidbuurt en de Overpoortstraat. Er zijn acht zogenaamde 'dome' camera's geïnstalleerd: vier in de Zuidbuurt en vier in de Overpoortstraat. De camera's werken sinds begin november en nemen de klok rond beelden op. De beelden worden bekeken en beheerd door de Lokale Politie Gent.

Doelstellingen

Het cameratoezicht kadert in de filosofie van de gemeenschapsgerichte politiezorg en de informatiegestuurde politiezorg.

Daarnaast hopen we dat het gebruik van camera's een bijdrage kan leveren aan:

  • een betere leefbaarheid in de buurt,
  • het vatten van daders van allerhande feiten,
  • een proactieve werking door het afradend effect van bewakingscamera's,
  • de veiligheid van het politiepersoneel op het terrein: de operator kan aan de hand van de beelden de gepaste personeelsinzet bepalen wanneer zich een incident voordoet.

Gefaseerde implementatie

In een eerste fase worden de beelden niet live bekeken. We willen de komende twee maanden vooral inzetten op het informeren van bewoners en bezoekers van Gent over de nieuwe bewakingscamera's. Tegelijk krijgt het personeel van de Gentse politie verdere training en opleiding en wordt het camerasysteem optimaal geconfigureerd. Daarna kunnen de beelden in real-time bekeken worden door operatoren van de Dienst Zonale Sturing van de Gentse lokale politie.

Privacy

Uiteraard is het gebruik van de bewakingscamera's conform de algemene regels van de privacywet (Wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens d.d. 8 december 1992).

De beeldinformatie wordt uitsluitend gebruikt voor de doelstellingen van de camerawet (Wet tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's d.d. 21 maart 2007). Bovendien zijn de beheerder en de personen die gemachtigd zijn om de beelden te bekijken gebonden aan hun beroepsgeheim en discretieplicht.

De camera's filmen enkel de openbare weg, dus niet binnen in winkels, vitrines of privévertrekken.

Labels