Echt of namaak?

In haar strijd tegen namaak en piraterij, bestaat er in België een wet die de invoer van namaakgoederen en piraterij bestraft. Consumenten die namaakartikelen naar België brengen, kunnen beboet worden en de goederen kunnen in beslag genomen en vernietigd worden. Let dus op als je op reis goederen wil kopen die mogelijks namaak zijn.

Namaakgoederen worden onverbiddelijk in beslag genomen en vernietigd

De aard van de straf die de wet oplegt hangt af van verschillende factoren:

Ben je koper of verkoper?

Handelde je te goeder trouw of niet?

Zijn de goederen afkomstig van een land binnen de Europese Unie of niet?

Kocht je namaak buiten de Europese Unie, dan riskeer je inbeslagname en vernietiging van de namaakgoederen. De wet voorziet ook boetes tot 500.000 euro en een gevangenisstraf tot drie jaar. Deze sancties gelden zowel voor consumenten als voor handelaars.

Handelaars die namaak- en door piraterij verkregen goederen verhandelen binnen de Europese Unie, riskeren verschillende strafrechtelijke sancties. Consumenten in het bezit van namaakgoederen zullen in België niet bestraft worden.

In sommige Europese landen riskeren zij echter wel een sanctie. Zo riskeert een consument in het bezit van namaakgoederen in Italië, een boete.

Enkele tips om namaak op te sporen

Wees op je hoede voor abnormaal voordelige prijzen en goederen aangeboden op ongewone verkooppunten. Bekijk aandachtig de afwerking en de verpakking. Een al te groteske nabootsing van het logo of spelfouten duiden vaak op namaak.

Bepaalde industrieën zijn zwaarder getroffen door namaak dan andere. Vooral luxegoederen zoals kleding, parfum, sigaretten en sterke drank worden vaak nagemaakt. Ook geneesmiddelen en mechanica- of elektronicaonderdelen worden meer en meer gekopieerd.

Namaak houdt veiligheidsrisico's in

Het gebruik van namaak houdt risico's in voor je veiligheid en gezondheid. Bijvoorbeeld:

  • Namaakgeneesmiddelen bevatten vaak geen actieve bestanddelen en kunnen daarenboven schadelijke stoffen bevatten. Ze behandelen je kwaal niet en kunnen je gezondheid ernstige schade toebrengen.
  • Namaakzonnebrillen bevatten geen uv-filter.
  • Namaakspeelgoed beantwoordt niet aan de veiligheidsnormen. Je kind kan allergisch reageren op een van de chemische bestanddelen of kan stikken in te kleine loskomende onderdelen.
  • Namaakremblokken kunnen het remvermogen van je wagen verminderen en zo ongevallen veroorzaken.

Nuttige informatie

De FOD Financiën verzamelde heel wat nuttige informatie over namaak en piraterij op een website en in een brochure, die je via de website kan downloaden. Beide zijn zeker het lezen waard!

Labels