‘Legt uw hond een kakje, doe het in een zakje!’

Van 21 april tot 21 september 2015 loopt in Gent een nieuwe campagne tegen hondenpoep, één van de belangrijkste ergernissen van de Gentenaren. De campagne 'Samen houden we de buurt hondenpoepvrij' zet bewoners en hondenliefhebbers aan om vlagjes te planten naast hondendrollen op de stoep of in het groen. Hondenpoep hoort immers thuis in een zakje of een hondentoilet.

De hond is mens trouwste vriend

… maar over hun uitwerpselen heerst veel minder enthousiasme. Hondenpoep hoort niet thuis in openbaar groen of op straat. Daarom bestaat er een opruimplicht voor hondenpoep.

Verantwoordelijkheid

De begeleider van een hond is altijd verantwoordelijk voor het opruimen van de hondenpoep of het reinigen van de bevuilde plaats (bv. een voetpad, hondenlosloopweide, enz.).

Als je met je hond gaat wandelen, moet je minimum 2 zakjes bij je hebben om hondenpoep op te ruimen. Men mag het zakje met ontlasting deponeren in een hondentoilet of in de dichtstbijzijnde vuilniskorf, maar zeker niet in de riolering.

Hier vind je een 'leidraad voor hondenbezitters'.

Campagne Stad Gent

Stad Gent ontwikkelde een sensibiliseringscampagne waarbij mensen elkaar kunnen motiveren om hun wijk hondenpoepvrij te houden. Gentenaren kunnen gratis een pakketje 'Samen houden we de wijk hondenpoepvrij' aanvragen. Zo'n pakket bestaat uit een raamaffiche en vijf vlagjes.

Er zijn verschillende affiches beschikbaar, naargelang de wijk waar men woont.

Er zijn ook vlagjes ontwikkeld, met daarop de slogan 'Legt uw hond een kakje, doe het in een zakje'. Deze vlagjes vermelden ook contactgegevens voor meer informatie over de campagne. Het planten van de vlagjes is een ludieke actie om het probleem van de hondenpoep zichtbaar te maken in het straatbeeld, en vooral een actie om hondeneigenaars nog meer bewust te maken van de hinder. Om te voorkomen dat de vlagjes zwerfvuil worden - ook één van de ergernissen van de Gentenaar - worden de vlagjes na drie dagen terug verwijderd door de 'planter' om te vermijden dat de vlaggetjes na de actie in het park of op de straat zouden rondslingeren.

Hondentoiletten

In Gent zijn er meer dan 180 hondentoiletten. Deze worden zes dagen op zeven schoongemaakt door het Eco-werkhuis.

Meer informatie en het aanvragen van de vlagjes en de affiche kan via www.stad.gent/hondenpoep of via 09 210 10 10 (Gentinfo).

Labels