Een veilige én leefbare Overpoortbuurt – ook dit academiejaar een uitdaging

De twee afgelopen nachten voerde ons Overlastteam controleacties uit in de Overpoortbuurt. Tijdens deze acties werden maar liefst 62 feiten van wildplassen vastgesteld. Daarnaast schreef men ook 4 GAS-boetes uit voor inbreuken tegen het glasverbod. Er werden ook 8 feiten van nachtlawaai door kotfuiven vastgesteld.

Preventie

De Overpoortbuurt is sinds jaar en dag hét feest-epicentrum voor studenten. Stad Gent en Politie Gent doen er alles aan om van deze buurt een gezellige maar vooral ook een veilige en leefbare omgeving voor iedereen te maken.

Bij het begin van dit nieuwe academiejaar geven we de studenten graag nog eens een kort overzicht van de meest essentiële afspraken die goede vrienden / buren maken:

  • Feesten mag maar doe het met respect voor de omgeving, de buren, de andere feestvierders en jezelf.
  • In de Overpoortbuurt geldt een glasverbod: drinkglazen en glazen flessen (al dan niet geopend) zijn verboden op straat. Neem je drankje in een glas niet mee naar buiten - drink het lekker binnen op of vraag aan de bar een plastic beker. Breng ook geen drank in glazen flessen mee naar de Overpoortbuurt.
  • Gooi je afval niet op straat. Gebruik volle vuilniszakken niet om te voetballen. Laat afvalcontainers op hun plaats staan.
  • Plas in een toilet en niet op straat.
  • Laat verkeersborden, wegsignalisatie, reddingsboeien, … op hun plaats staan / hangen. Ze kunnen in bepaalde omstandigheden levens - en misschien ooit ook wel joúw leven - redden.
  • Wees voorzichtig en gebruik je gezond verstand.
  • Draag zorg voor elkaar en help elkaar als het wat minder gaat. Laat een vriend(in) niet alleen naar huis gaan wanneer hij / zij al wat beneveld is. Samen uit, samen thuis.
  • Let op je spullen. Laat op café je hart stelen door die knappe medestudent(e) maar niet je rugzak, portefeuille of telefoon.

Politiecontrole

De Politie Gent is vaak in de Overpoortbuurt aanwezig. Soms zijn de flikken heel duidelijk zichtbaar aanwezig maar vaak mengen ze zich ook anoniem onder de feestende studenten. Zo wil men de overlast beperken en kan men snel tussenkomen bij eventuele incidenten of conflicten. Regelmatig voert men ook heel gerichte acties bv. alcoholcontroles of acties rond gauwdiefstallen.

Met de politiecontroles willen we niet alleen de overlast voor de buurtbewoners beperken en de leefbaarheid in de buurt garanderen. We willen ook dat onze studenten veilig kunnen feesten - potentiële criminelen en personen met verkeerde bedoelingen willen we zo veel mogelijk uit de Overpoortbuurt weg houden.

Daarom zullen er ook dit jaar regelmatig grote en kleinere veiligheidsacties uitgevoerd worden. Bij bepaalde acties zal er maar één ingang tot de Overpoortbuurt zijn - zo kan iedereen die de buurt binnen gaat gecontroleerd worden.

Volgende week staat er alvast zo'n grootschalige actie gepland - we vragen aan alle studenten om hun bereidwillige medewerking.

Labels