Zorgcentrum na Seksueel Geweld genomineerd voor CPL Award

In 2017 organiseerde Circle of Police Leadership (CPL) samen met Uitgeverij Vanden Broele voor de eerste keer de CPL Awards. Lokale politiezones en diensten of directies van de Federale Politie die een opmerkelijk project realiseerden, konden hun kandidatuur indienen om onderscheiden te worden met een CPL Award. De eerste editie was een groot succes waardoor het nu, twee jaar later, tijd is voor een tweede editie. De uitreiking vond plaats op vrijdag 13 december 2019.

In totaal werden 45 projecten ingediend verspreid over zes verschillende Awards. Een jury is er na rijp beraad in geslaagd om drie projecten per Award te nomineren. Het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) was één van de genomineerden in de categorie ‘Netwerk- en partnershipproject’ en mocht uiteindelijk de Award ook mee naar huis nemen. Een pluim op de hoed van ons korps en alle andere partners die meewerken aan het project.

CPL

CPL Awards

Wat is het Zorgcentrum na Seksueel Geweld eigenlijk?

Het Zorgcentrum na Seksueel Geweld werd opgericht naar aanleiding van het verdrag van Istanbul waarin met grote bezorgdheid werd erkend dat vrouwen en meisjes disproportioneel vaak worden blootgesteld aan ernstige vormen van geweld. Het gaat hier zowel om huiselijk geweld, seksuele intimidatie, verkrachting, gedwongen huwelijk, misdrijven gepleegd in kader van de zogenaamde “eer” als genitale verminking. Dit geweld vormt een ernstige schending van de mensenrechten van de vrouwen en meisjes en een belangrijk obstakel voor de verwezenlijking van de gelijkheid van vrouwen en mannen.

België heeft zich ertoe verbonden de nodige wetgevende of andere maatregelen te nemen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat er voldoende en vlot bereikbare centra bestaan die een holistische zorg bieden voor slachtoffers van seksueel geweld (medisch en forensisch onderzoek, traumaverwerking en advisering). Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen kreeg de opdracht van de staatssecretaris voor Gelijke Kansen om het project “Zorgcentra na Seksueel Geweld” (ZSG) te coördineren. Het wetenschappelijk onderzoek en de begeleiding werd uitgevoerd door “The International Centre for Reproductive Health. Een ZSG bestaat uit een primair partnership tussen het ziekenhuis, de lokale politie, het parket en de door het parket aangestelde DNA-laboratoria. Er zijn momenteel drie ZSG in België: in Gent, Brussel en Luik.

Politie Gent leidde zedeninspecteurs op en engageerde zich voor slachtoffers van andere politiezones binnen het gerechtelijk arrondissement

Politiezone Gent heeft een belangrijke rol gespeeld in het faciliteren van de rol van politie binnen het pilootproject ZSG Gent. Bij de opstart van het pilootproject is PZ Gent, voor de duur van de pilootfase, het engagement aangegaan om intern zedeninspecteurs te screenen, op te leiden en binnen een permanentiesysteem te laten werken. De zedeninspecteurs zorgen voor het verhoor van het slachtoffer, het contact met het parket, de inbeslagname van stalen en kledij en eventueel de begeleiding achter van het slachtoffer naar huis of naar een opvangplek.

Aangezien het ZSG in Gent gesitueerd is binnen het Universitair Ziekenhuis Gent was er binnen het gerechtelijk arrondissement Gent van het parket Oost-Vlaanderen een bijkomende moeilijkheid. Er was namelijk reeds een samenwerking tussen het UZ Gent en de lokale politiekorpsen van het gerechtelijk arrondissement om alle slachtoffers waarbij een SAS (Seksuele Agressie Set = kit met materiaal voor het lichamelijk onderzoek en afnemen van sporen na seksueel geweld), moest afgenomen worden naar het Universitair Ziekenhuis te sturen.

Politiezone Gent heeft beslist om binnen de pilootfase zich ook te engageren voor de slachtoffers van die andere zones en hiervoor de Gentse zedeninspecteurs in te schakelen. Zo werd er binnen het aanbod van de holistische zorg in het ZSG geen onderscheid gemaakt van de plaats van de feiten of de plaats van de aangifte.

Uitbreiding met drie nieuwe centra in Charleroi, Antwerpen en Leuven

De pilootfase loopt nog tot 31/12/2019. Daarna zal het project bestendigd worden in de federale begroting met het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen als coördinator.

Vanuit het instituut is men nu, in samenwerking met de pilootzones, volop bezig om de werking en handelingsplannen te laten valideren en samen na te denken over de uitbreiding van de zorgcentra met nog drie bijkomende centra: Charleroi, Antwerpen en Leuven.

Ook al zijn alle genomineerden bewonderenswaardige projecten, toch hopen we, samen met de andere partners binnen het ZSG, dat wij de Award mee naar huis mogen nemen. Fingers crossed!

ZSG

Labels