Wie BOB thuislaat, is geJOSt

Amper 14 dagen na het einde van de BOB-campagne hield de Verkeersdienst van de Gentse lokale politie in de nacht van vrijdag 29 januari op zaterdag 30 januari en op zondag 7 januari tussen 5 uur en 8.30 uur, opnieuw controles in het kader van het gebruik van alcohol en drugs achter het stuur. De resultaten van deze controle waren "ontnuchterend" voor onze diensten. Op 252 gecontroleerde bestuurders bleken 32 bestuurders de wettelijke norm inzake alcoholopname overschreden te hebben, 2 bestuurders testten positief op het overmatig gebruik van drugs (cannabis en cocaïne). De 14% overtreders hielden er klaarblijkelijk geen rekening mee dat onze politiezone ook na de BOB-campagne de controles op alcohol en druggebruik in het verkeer onverminderd verderzetten.

Bob (de; m,v; meervoud BOBS):

Bob is de fictieve naam van de bestuurder die geen alcohol heeft gedronken en de anderen veilig thuisbrengt: Bob brengt me veilig thuis!

Jos (de; m,v; meervoud JOSKES):

Jos is de fictieve naam van de bestuurder die overmatig alcohol heeft gedronken en de andere weggebruikers in gevaar brengt: met Jos aan het stuur ben je gejost!

Ieder jaar zijn er meer dan 5.400 letselongevallen waarbij ten minste één weggebruiker onder invloed was van alcohol, ofwel 12% van het totale aantal ongevallen. Dat betekent dat in België één letselongeval op 8 te wijten is aan alcohol. Bij een kwart van de ongevallen met dodelijke afloop is alcohol een verzwarende factor.

Alcoholgebruik heeft door zijn verdovende werking een sterk effect op de rijvaardigheid:

  • je reageert trager
  • de concentratie vermindert
  • het zicht neemt af ("tunnelzicht", waardoor minder overzicht)
  • je inschattingsvermogen vermindert

Bovendien brengt alcohol je gemakkelijk in een overmoedige stemming, waardoor je meer risico's gaat nemen en je rijstijl agressiever kan worden.

Zelfs met een alcoholgehalte van 0,5‰ loop je 2,5 keer zoveel kans op een dodelijk ongeval (met 0,8‰ is dit 4,5 keer zoveel, met 1,5‰ 16 keer zoveel!).

Niet alleen alcohol is een voorname oorzaak in het ongevallencijfer. Ook verdovende middelen hebben een nefaste invloed op de rijvaardigheid.

Uit een onderzoek bleek dat bestuurders onder invloed van cannabis 2 keer meer risico op een ongeval liepen. Onder invloed van benzodiazepines (antidepressiva, slaapmiddelen…) werd dat 2,5 keer meer. En bestuurders onder invloed van opiaten (morfine, heroïne…) liepen zelfs 3 keer meer risico op een ongeval.

De combinatie van alcohol met drugs is het gevaarlijkst: de risico's kunnen verhonderdvoudigen ingeval het alcoholgehalte hoger dan 0,8‰ is.

(copyright cartoon: www.tomcartoon.be)

Labels