Verbrand je vingers niet

Vuurtjes in de tuin verspreiden smerige, stinkende lucht, die allesbehalve aangenaam is voor omwonenden en voorbijgangers. Ook gaan planten in de omgeving kapot aan de walm van een vuurtje en is het erg slecht voor het wasgoed. Vuurtjes stoken in de tuin getuigt van weinig burgerzin en weinig respect voor anderen. En het is strafbaar.

De Vlaamse milieuwetgeving (Vlarem) is duidelijk: afval verbranden in open lucht is voor iedereen verboden. Het verbod geldt niet alleen voor het verbranden van papier, plastic, piepschuim, autobanden en andere rommel, maar ook van biomassa-afval zoals gft, houtafval en groenresten. Je staat er misschien niet bij stil, maar bij verbranding van nat hout, snoei-afval, plastic, papier e.d. komen er heel wat giftige stoffen vrij. Volgens het Milieu- en natuurrapport Vlaanderen is het illegaal verbranden van afvalstoffen in open lucht verantwoordelijk voor 53 % van de totale dioxine-uitstoot in Vlaanderen. Ter vergelijking, huisvuilverbrandingsinstallaties produceren maar een uitstootaandeel van minder dan 0,2 procent.

Wat mag wel?

Alleen plantaardige afvalstoffen van tuinen mogen verbrand worden in Vlaanderen (art. 89/9° van het Veldwetboek). Maar dan moet het wel gebeuren op meer dan honderd meter afstand van bossen, huizen, hagen,… In woonzones is afval verbranden helemaal niet toegelaten. Wie de geldende bepalingen aan zijn laars lapt riskeert een fikse boete! Ga voortaan dus verstandig om met uw afval. Voor uzelf, uw medemensen en het milieu.

Labels