Resultaten controle autocars

Op 11 juni 2016 namen zes leden van de Verkeersdienst van onze zone deel een provinciale actie bezoldigd personenvervoer op de parking Drongen langs de E40 richting Oostende. Bestuurders van bussen dragen een grote verantwoordelijkheid voor de mensen die ze vervoeren. Daarom worden zij grondig gecontroleerd op de rij- en rusttijden, de juiste vergunningen en boorddocumenten. In het kader van de BOB-zomercampagne werden alle chauffeurs ook aan een ademtest onderworpen.

De actie kaderde in een expertennetwerk dat regelmatig dergelijke acties in Oost- Vlaanderen wil organiseren in samenwerking met o.a. specialisten rij- en rusttijden en externe partners zoals de sociale inspectie. Door deze geïntegreerde aanpak is de deskundigheid van iedereen complementair wat tot mooie resultaten leidt. De zes leden van de Verkeersdienst van de Gentse lokale politie hadden eerder de opleiding 'Personenvervoer' gevolgd. Zij konden de opgedane kennis in de praktijk brengen tijdens deze actie, onder het toeziend oog van hun lesgever van de federale wegpolitie Oost-Vlaanderen.

Tijdens de actie van zaterdag werden 15 autocars gecontroleerd. Alle chauffeurs legden een negatieve ademtest af. We stelden volgende overtredingen vast (met de totale boetebedragen):

  • 4 chauffeurs waren in overtreding met de rij- en rusttijden (€ 847)
  • 1 chauffeur kreeg een boete voor de foute manipulatie van de digitale bestuurderskaart (€ 2.640)
  • 3 overtredingen op het reisblad (€ 165)
  • 1 autocarchauffeur droeg zijn veiligheidsgordel niet (€ 110)

Labels