Offerfeest 2016

Het Islamitisch Offerfeest start dit jaar op maandag 12 september. Het Offerfeest is een belangrijk feest voor de moslimgemeenschap. Het vindt plaats twee maanden en tien dagen na het einde van de Ramadan, de vastenperiode van de moslims, en duurt drie dagen. De moslims vieren dit door het ritueel slachten van een dier.

In Gent faciliteren Stad Gent en IN-Gent vzw de organisatie ervan in samenspraak met de moskeeverenigingen. Het Offerfeest is een religieus gebeuren, maar vooral ook een sociaal feest. Voor de Gentse moslims zijn er verschillende mogelijkheden om het Offerfeest te beleven:

  • onverdoofd laten slachten van schaap, ram of rund in een erkend slachthuis;
  • verdoofd laten slachten van een schaap of ram op een tijdelijke slachtvloer;
  • brengen van een offer onder de vorm van giften;
  • een schaap, ram of rund aankopen bij een slager.

Sinds 2015 is het niet langer toegestaan om onverdoofd te slachten op een tijdelijke slachtvloer. Verdoofd slachten op een tijdelijke slachtvloer is wel toegestaan. Van 9 september tot 16 september geldt in Gent een sperperiode waarin alle vormen van thuisslachtingen ten strengste verboden zijn. In deze periode zal de lokale politiezone een verhoogd toezicht organiseren met bijzondere aandacht voor het vervoer van schapen en illegale slachtingen. Het overtreden van het slachten aan huis wordt strafbaar gesteld met een boete tot 2000 euro.

Meer informatie vind je op de website van Stad Gent en in de brochure 'Praktische handleiding Offerfeest 2016'.

Labels