Let op voor valse €50-biljetten op de Gentse Feesten

De Gentse politie waarschuwt voor de omloop en het gebruik van valse biljetten van 50 euro op de Gentse Feesten.

Enkele tips om valse biljetten te herkennen:

  1. Voel de reliëfdruk: door de drukprocedures voelen de bankbiljetten bijzonder aan.
  2. Kijk naar het bankbiljet en houd het tegen het licht: het watermerk (1), de veiligheidsdraad (2) en het doorzichtcijfer net onder het hologram worden zichtbaar. Deze drie kenmerken zijn alle aan de voor- én achterzijde van een echt bankbiljet te zien.
  3. Kantel het bankbiljet: aan de voorzijde zie je de verspringende afbeelding in het hologram (3-5). Aan de achterzijde zie je de glanzende band (op de biljetten van €5, €10 en €20) (4) of het van kleur veranderende waardecijfer (op de biljetten van €50, €100, €200 en €500) (6).

Om zeker te zijn of een bankbiljet echt is of niet, kan je het laten controleren bij de dichtstbijzijnde bank. Alle banken hebben speciale geldverwerkingsapparatuur waarmee de echtheid van een eurobankbiljet kan worden gecontroleerd.

Het is een misdrijf een bankbiljet waarvan je vermoedt of weet dat het een vervalsing is, door te geven. Aangezien vervalste of valse bankbiljetten geen waarde hebben, is waakzaamheid geboden. Je ontvangt voor een vervalsing geen vergoeding.

Als je een vals biljet in handen denkt te hebben, dien je onmiddellijk de politie of de bevoegde nationale instanties in te lichten. Probeer te onthouden waar, wanneer en van wie je het biljet hebt gekregen. Deze informatie kan van grote waarde zijn bij het opsporen van valsmunters.

Labels