Gentse Feesten 2015

Ze staan weer voor de deur: de enige echte Gentse Feesten! Van vrijdag 17 tot en met zondag 26 juli 2015 zal de Gentse binnenstad opnieuw overspoeld worden door honderdduizenden toeristen en feestgangers. Ook in 2015 brengt dit volksevenement veel werk voor onze politiezone met zich mee.

Preventietips

'Vind-je-kindje'-armbandjes

Ook dit jaar worden er opnieuw 'vind-je-kindje'-armbandjes verdeeld. Deze armbandjes zijn een initiatief van de Dienst Lokale Preventie en Veiligheid van de Stad Gent. Hierop kan je de naam van je kind en een gsm-nummer noteren zodat wie een verloren gelopen kind aantreft onmiddellijk de ouder(s) kan contacteren. De armbandjes zijn gemaakt van vinyl en hebben een herbruikbare sluiting zodat ze meermaals gebruikt kunnen worden.

De armbandjes zijn verkrijgbaar bij verschillende Gentse stadsdiensten en het politiecommissariaat Gent Centrum (Belfortstraat), alsook in alle andere wijkcommissariaten. De verdeelpunten zijn herkenbaar aan de affiche 'Vind-je-kindje, gratis armbandje hier verkrijgbaar'. Het aantal bandjes per aanvrager is beperkt tot vier stuks.

Meer uitgebreide informatie over de armbandjes kan je hier nalezen.

Gauwdiefstallen

De federale preventiecampagne 'Loop niet te koop met je waardevolle voorwerpen' roept op om waakzaam te zijn voor gauwdieven. Niet iedereen gaat immers met even goede bedoelingen de straat op.

Drukke periodes zoals de solden en de Gentse Feesten zijn gegeerd bij gauwdieven. Je ziet ze vaak niet, maar ze zijn er wel. Ze gaan vlug te werk en hun grootste succesfactor is afleiding. En je wordt tijdens de Gentse Feesten natuurlijk voortdurend afgeleid - door dat swingende bandje op het podium, die leuke animatie-act op de hoek van de straat of die mooie ogen van dat ene meisje of jongen op een terras. Daarom roept de Gentse politie op om steeds waakzaam te zijn.

Ook dit jaar zullen de preventieadviseurs van de Gentse politie tijdens de Gentse Feesten de straat op gaan om mensen aan te spreken en te sensibiliseren. Zij delen daarbij pepermuntdoosjes uit met de boodschap 'Laat uw hart stelen, niet uw spullen', de slogan van de preventiecampagne van de Stad Gent rond gauwdiefstal. Op deze manier wil men het gevaar van gauwdiefstallen onder de aandacht brengen. Dat daarmee ook de frisse adem bevorderd wordt, is - zeker tijdens de Gentse Feesten - mooi meegenomen.

De pepermuntdoosjes verwijzen ook naar de website www.hartendief.be waarop tal van getuigenissen van (fictieve) slachtoffers en tips staan om gauwdieven te snel af te zijn.

Op zoek naar een aantal tips tegen gauwdiefstallen? Klik dan hier.

Gent kleurt een beetje oranje

De Gentse Feesten heeft logischerwijze een grote impact op de openbare veiligheid. Daarom komen - net zoals de voorbije vier jaar - Nederlandse politiemensen het Gentse politiekorps ondersteunen. De Feesten trekken namelijk heel wat buitenlandse toeristen aan, waaronder ook een groot aantal Nederlandse bezoekers.

In totaal zullen twaalf Nederlandse collega's het Gentse politiekorps versterken. Ze zullen - samen met hun Gentse collega's - vooral taken van 'onthaalpolitie' uitvoeren: ze lopen patrouille, stellen overlast en criminaliteit vast, verstrekken informatie, enz. in de feestenzone. De Nederlandse collega's zullen vooral de Nederlandse bezoekers wegwijs maken tijdens de Gentse Feesten en dragen hierbij hun regulier uniform, zodat ze herkenbaar zijn voor hun landgenoten.

2015 is een lustrumjaar. Het is immers al voor de vijfde keer op rij dat Nederlandse collega's het Gentse korps komen ondersteunen tijdens de Gentse Feesten. Voor deze gelegenheid kwam op 1 juli 2015 de Commissaris van de Koning in Zeeland (vergelijkbaar met onze gouverneur) - de heer Polman - naar Gent.

Meer informatie over dit persmoment kan je hier nogmaals nalezen.

Mobiliteit en bereikbaarheid

Dagelijks zakken gemiddeld zo'n 100.000 mensen af naar de Gentse binnenstad. Kies dus voor je eigen gemak en laat Koning Auto - indien mogelijk - thuis. Een overzicht van alle vervoersmogelijkheden vind je hier.

Uiteraard zal ook de Gentse politie haar steentje bijdragen. Wij roepen op om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Daarnaast zal er tijdens de 10 dagen durende feesten streng gecontroleerd worden op verkeerd parkeren: auto's die hinderlijk geparkeerd staan, op taxiplaatsen of op plaatsen voor mindervaliden zullen getakeld worden.

Openingsuren commissariaten

Tijdens de Gentse Feesten is het Algemeen Politiecentrum Gent 24u/24u open en ook het Commissariaat Gent Centrum (Belfortstraat) zal gedurende de hele feestenperiode 24u/24u open zijn.

Let op: vanaf maandag 26 juli 2015 gelden opnieuw de aangepaste openingsuren!

Klik hier voor meer informatie.

Algemene informatie

Alle informatie over de feesten zelf vind je terug op de website van de Gentse Feesten.

Heb je toch nog een specifieke vraag? Dan kan je die richten aan Gentinfo via het telefoonnummer 09 210 10 10 of via mail naar gentinfo@gent.be.

Veel feestplezier maar hou het veilig én leuk!

Labels