Een speed-DPA-actie, wat is dat eigenlijk?

Het aanpakken en indijken van woninginbraken behoort al jaren tot de prioriteiten van het Gentse politiekorps. Het Bureau Politionele Misdrijfpreventie speelt daarin een cruciale rol. De diefstalpreventieadviseurs trachten de Gentse inwoners maximaal te informeren en te sensibiliseren over het optimaliseren van de beveiliging van hun woning. Zij doen dit onder andere door middel van speed-DPA-acties.

DPA staat hierbij voor DiefstalPreventieAdvies. Tijdens zo'n speed-DPA-actie worden de sloten van de voordeuren van alle huizen van een afgebakend gebied gecontroleerd. Sommige speed-DPA-acties richten zich specifiek op appartementen - daarbij controleert men de inbraakveiligheid van de centrale toegangsdeuren van de appartementsgebouwen. De diefstalpreventieadviseurs deponeren onmiddellijk een brief met hun specifieke bevindingen in de brievenbus van elke woning binnen de afgebakende buurt.

De selectie van de gebieden / buurten, waar de speed-DPA-acties uitgevoerd worden, gebeurt op basis van de analyses van de coördinator 'Diefstallen In Woningen' of op basis van signalen vanuit de bevolking, stadsdiensten, enz.

De speed-DPA-acties worden uitgevoerd door de preventieadviseurs van het Bureau Politionele Misdrijfpreventie. De diefstalpreventieadviseurs die geen politie-uniform dragen zijn dankzij hun eigen specifieke kledij toch duidelijk herkenbaar. Op de linkerborst van hun donkerblauwe jas, trui en hemd staat het logo van Politie Gent - met de korpsslogan 'Uw politie altijd nabij'. Op de rug staat de slagzin 'Preventie helpt!'. Wie toch nog twijfelt aan de authenticiteit van de persoon, kan gerust vragen naar zijn legitimatiekaart: de diefstalpreventieadviseur heeft die altijd bij.

Wil je weten waar en wanneer er een speed-DPA-actie is? Volg ons dan zeker op Twitter.

Diefstalpreventieadvies

Tijdens een speed-DPA-actie kan enkel de voordeur van buiten af (of de centrale toegangsdeur) gecontroleerd worden. Om de inbraakveiligheid van je volledige woning / appartement te verhogen is het echter van groot belang dat ALLE gevelopeningen en toegangen (ramen, voor- en achterdeur, individuele appartementsdeuren, garagepoorten, koepels, keldergaten, …) goed worden beveiligd. Daarom doet men op de brief met de bevindingen ook nog eens het aanbod van een volledig diefstalpreventieadvies op afspraak.

Indien je dit wenst, kan een diefstalpreventieadviseur bij jou thuis op bezoek komen, jouw volledige woning controleren en jou vertellen wat de verbeterpunten zijn. Zijn bezoek is gratis en houdt geen verplichtingen in: je beslist zelf of je op de suggesties ingaat. Onze adviseurs zijn ook objectief: ze maken geen reclame voor bepaalde firma's en merken. Bovendien passen ze hun advies aan jouw financiële omstandigheden aan. Een inbraakveilige woning hoeft echt niet duur te zijn.

Wil je ook graag een diefstalpreventieadvies voor je woning / appartement? Maak dan een afspraak met één van de diefstalpreventieadviseurs van het Bureau Politionele Misdrijfpreventie. Dat kan iedere werkdag tussen 8.30 en 12 uur en tussen 13 en 16.30 uur op het nummer 09 266 65 90 of via e-mail preventie@politie.gent.be.

Labels