Controles gsm-gebruik: ook vrachtwagens worden gecontroleerd

We kondigden het begin deze week al aan: gedurende twee weken zal het parket Oost-Vlaanderen strenger optreden tegen gsm-gebruik achter het stuur. Nog tot 20 mei riskeren overtreders in Oost-Vlaanderen hun rijbewijs 8 dagen te moeten missen. En reken maar dat er gecontroleerd wordt!  

De Verkeersdienst van de Gentse politie controleerde deze voormiddag (12/05/2022) op gsm-gebruik en kon daarbij de anonieme vrachtwagen van de Federale Wegpolitie gebruiken. Dankzij de ‘hogere positie’ van deze vrachtwagen kan de politie-inspecteur in de passagierszetel binnenkijken in vrachtwagencabines en zo overtredingen vaststellen. Het resultaat liet niet op zich wachten: 11 vrachtwagenchauffeurs werden betrapt op gsm-gebruik tijdens het rijden en werden meteen aan de kant gezet. Ook twee bestuurders van personenwagens die meer aandacht hadden voor de smartphone dan voor het verkeer zagen hun rijbewijs ingetrokken worden voor 8 dagen. Afleiding aanpakken is nodig: volgens Vias Institute houdt 8 procent van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van gsm’s achter het stuur, wat naar schatting zou leiden tot een 50-tal doden en 4.500 gewonden per jaar.

De politie had ook aandacht voor andere inbreuken. Zo werd een voertuig gerechtelijk in beslag genomen omdat de bestuurder onder invloed van alcohol reed (1,03 promille), terwijl hij eigenlijk een rijverbod had.

Een bestuurder van een lichte vrachtwagen die ook betrapt werd op gsm’en achter het stuur kon geen rijbewijs voorleggen om in te laten trekken, daarop werd in opdracht van het parket het voertuig in beslag genomen tot de bestuurder een geldig rijbewijs kan voorleggen.

Tot slot werden nog drie onmiddellijke inningen uitgeschreven voor bestuurders die vergeten waren de gordel vast te klikken, en eentje voor een bestuurder die een rood licht negeerde.

Labels