Persbericht: politiecollege politiezone TARL investeert in upgrade en aankoop verplaatsbare camera’s – augustus 2024

Het politiecollege van de politiezone TARL keurde de uitbreiding en upgrade van het gebruik van verplaatsbare politiecamera’s goed.

Politiecollege

In de loop van 2021 nam de politiezone TARL 3 (tijdelijke vaste) verplaatsbare camera’s in gebruik. De evaluatie van het gebruik van deze camera’s is positief in het bijzonder bij sluikstorten en toezicht op tijdelijke verkeersmaatregelen, maar ook bij het beheer van evenementen. Recent werden, voor het beheer van grote evenementen, bijkomende camera’s gehuurd.

Het politiecollege keurde op haar zitting in augustus 2024 de vraag van de politie om nog drie bijkomende camera’s aan te kopen principieel goed. De politie wil de nieuwe camera’s gerichter inzetten in de strijd tegen fietsdiefstallen en woninginbraken. Daarvoor is de kwaliteit van beeldopnames bij valavond en nacht op locaties met beperkte of geen (straat)verlichting cruciaal. Niet enkel ongewenste bezoekers maar in het bijzonder voorbijrijdende voertuigen moeten dan kwaliteitsvol in beeld worden gebracht. De politie kan dan immers efficiënter gebruik maken van het nationale ANPR-netwerk (ANPR - automatic number plate recognition) voor identificatie van daders.

De politie wenst eerst tests uit te voeren in functie van het beoogde doel alvorens tot een nieuwe aankoop over te gaan. In afwachting van de resultaten van de tests investeert het politiecollege nu al in de upgrade van de huidige politiecamera’s om efficiënter de camerabeelden te beheren alsook de huur van bijkomende camera’s om extra te kunnen inspelen op acute veiligheidsproblemen en overlast.

Labels