Evaluatie 7 weken lockdown in Dilbeek

Nu de coronamaatregelen sinds 4 mei iets versoepeld werden, maken wij de balans op van het eerste deel van de lockdownperiode in Dilbeek.

Covid 19

De Nationale Veiligheidsraad besliste om vanaf 18 maart maatregelen te treffen om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan. Iedereen moest zo veel mogelijk thuisblijven en contacten buiten het gezin vermijden. De politie oefende toezicht uit op het naleven van de maatregelen, onder meer het verbod op niet-essentiële verplaatsingen en samenscholingen en de richtlijn tot telewerken en social distancing van 1,5 m.

De politiezone Dilbeek organiseerde zich om dit toezicht zo goed mogelijk uit te voeren. De niet-dringende taken werden uitgesteld, zoals woonstcontroles en sommige verhoren. De operationele medewerkers kregen de opdracht om, verdeeld over verschillende shiften, zichtbaar aanwezig te zijn op het terrein en zich apart in een voertuig of met de (brom)fiets te verplaatsen. Alle eerstelijnsdiensten (interventie, wijkwerking en verkeer) werden hiervoor ingezet. Medewerkers van de tweede lijn (recherche, jeugd en gezin) dienden zo veel mogelijk thuis te werken. De nodige beschermingsmiddelen werden ter beschikking gesteld. 

In eerste instantie traden onze medewerkers sensibiliserend op en spraken ze (bij milde overtredingen) de betrokkenen aan. Ernstige inbreuken werden uiteraard wel beboet. Na 1,5 week moest de boodschap wel duidelijk zijn en werden meer boetes uitgeschreven. Het merendeel van de inwoners van Dilbeek hield zich keurig aan de maatregelen. 

Tijdens deze eerste periode van 47 dagen kregen wij 697 meldingen van ongeruste burgers en instanties over het niet-naleven van de maatregelen. Wij controleerden telkens de situatie. We stelden 475 processen-verbaal op, dat zijn er gemiddeld 10 per dag. De meeste inbreuken hadden te maken met niet-essentiële verplaatsingen en samenscholingen. In de meeste gevallen (op basis van steekproeven) ging het niet over inwoners van Dilbeek. ​

Bedrijven uit niet essentiële sectoren waren in deze fase verplicht om thuiswerk te organiseren of het werk zodanig te organiseren dat 1,5 m social distance gerespecteerd kon worden.  Deze regels golden ook voor het bedrijfsvervoer.  Er werden tientallen bedrijfsbusjes gecontroleerd en inbreuken stopgezet. ​

Met de lichte versoepeling van de maatregelen blijven de algemene principes nog altijd van kracht: zo veel mogelijk thuisblijven, geen onnodige verplaatsingen doen, niet deelnemen aan samenscholingen en als je toch buitenkomt: 1,5 m afstand houden van elkaar. Onze ploegen blijven hierop toezien en stellen indien nodig pv op. 

Met jullie medewerking kunnen we de gefaseerde afbouw van de maatregelen realiseren!

Labels