Opgelet voor oplichting via remote access scam en via kaartophalers

Momenteel zien we in onze politiezone en omgeving meerdere feiten van oplichting op 2 specifieke manieren: via remote access scam en via kaartophalers.

remote access scam

Vorige week kregen we een aangifte van een inwoner van Dilbeek die het slachtoffer werd van beide praktijken. Hij had eerst een mail ontvangen, zogenaamd van Fluvius, waarbij hij aanspraak kon maken op een premie indien hij zijn persoonsgegevens invulde (naam, adres, telefoonnummer, bankrekeningnummer,...). De dag nadien werd hij opgebeld door een anoniem nummer waarbij de beller beweerde van KBC Security te zijn. Hij sprak vlot Nederlands. De beller zei dat er een verdachte storting naar het buitenland gepland stond en dat hij dit had kunnen verhinderen. Hij zei dat er vermoedelijk een virus op de computer van het slachtoffer zat. Om dit virus te kunnen verwijderen, vroeg hij om het softwareprogramma 'Anydesk' te installeren. Daarmee kon de beller de controle van de computer van het slachtoffer overnemen. Hij opende de website van KBC online om te tonen dat er geen geld van de rekening was overgeschreven. Daarop vroeg de beller aan het slachtoffer om de codes van zijn bankkaart en kredietkaart door te geven. De beller zei dat er ook een virus op de bankkaart en kredietkaart zat. Hij zou een koerier sturen om de kaarten op te halen die zich bekend zou maken met een code die de beller meegaf. Daarop werd het telefoongesprek verbroken. Een uur later stond er inderdaad een man aan de deur die de opgegeven code kende. Het slachtoffer heeft zijn kaarten overhandigd. Later bleek er bijna 10.000 euro te zijn overgeschreven van de rekening. 

De persoon die aan de deur de kaarten kwam ophalen voldoet aan de volgende beschrijving:

  • Noord-Afrikaans type
  • Nederlandstalig
  • Ongeveer 25 jaar
  • Slank gebouwd
  • Ongeveer 1m70

 

Er bestaat software om de controle over een toestel over te nemen, zogenaamde remote desktop software. Wanneer dit door hackers of oplichters gebruikt wordt, spreken we van remote access scam. Je kan hier meer over lezen via: https://safeonweb.be/nl/oplichters-nemen-controle-van-op-afstand-over-mijn-toestel-remote-access-scam  

Tijdens deze zomermaanden zien we een piek in het aantal feiten met koeriers of kaartophalers. Meer info hierover lees je hier: https://safeonweb.be/nl/actueel/opgelet-voor-kaartophalers 

Geef nooit persoonlijke gegevens door via mail of telefoon. Een bankmedewerker zal nooit bij jou thuis langskomen om je bankkaart of pincode op te halen. Je bank zal ook nooit om jouw pincode vragen, niet via telefoon en ook niet via een link in een e-mail, SMS of bericht op social media. Geef dus nooit je pincode door.

Als je toch (vermoedt dat je) werd opgelicht, contacteer dan meteen je bank en Card Stop op 078 170 170 zodat je bankrekening niet verder gebruikt kan worden en doe aangifte bij de politie.

 

Labels