Dierennieuws - Strengere privacyregels rond chippen en registreren van huisdieren

Honden en katten moeten vandaag verplicht gechipt zijn in Vlaanderen. Als een hond of kat wegloopt, kan het baasje snel gevonden worden door die chip uit te lezen. Op de chip staat namelijk een identificatienummer dat gelinkt is aan de contactgegevens van de eigenaar. Momenteel kan iedereen die een chiplezer heeft die gegevens nakijken in de online databanken DogID en CatID.

Omwille van de privacy zal dit vanaf 1 mei 2021 niet meer mogelijk zijn. Ook deze databanken moeten immers voldoen aan de Europese wetgeving op de privacy. De contactgegevens van de eigenaars van honden en katten zullen automatisch worden afgeschermd. Alleen bevoegde personen, zoals dierenartsen of politie, zullen dan nog alle contactgegevens kunnen zien die op zo'n chip staan.

Indien je toch wenst dat jouw contactgegevens openbaar blijven, dan kan je zelf jouw privacymodus aanpassen op de website https://www.dogid.be/nl en/of https://www.catid.be/nl. Vink 'publiek' aan in plaats van 'vertrouwelijk'. Opgelet: aanpassen kan pas vanaf 1 mei.

Tip: Controleer regelmatig of jouw gegevens bij de chip nog correct staan weergegeven (adres, telefoonnummer, ...). Pas ze indien nodig aan.

Labels