Dieven gevat dankzij alerte burgers

Vorige week kon de lokale politie van Zaventem dankzij de meldingen van alerte burgers 5 daders van diefstallen vatten.

Woensdag 3 april herkende een voorbijganger een fietser met fluo hesje als de persoon die enkele weken voordien ongewenst in de achtertuin van zijn woning opdook. De voorbijganger kreeg argwaan toen hij merkte dat de fietser zich ook nu achteraan een woning begaf. Hij verwittigde hierop de politie. De fietser werd vervolgens gecontroleerd en overgebracht naar het commissariaat. Hij kon door de lokale recherche van de politiezone Zaventem gelinkt worden aan andere diefstallen. Het parket Halle-Vilvoorde vorderde een gerechtelijk onderzoek voor diefstallen met braak. De 18-jarige verdachte zonder vast adres in België werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden.

Donderdag 4 april werd een man door een getuige betrapt op een diefstal uit een niet slotvaste bestelwagen. De politie werd gebeld waarop de verdachte werd gevat met de buit in zijn bezit. Het bleek te gaan over een 20-jarige man zonder vaste verblijfplaats in België. Een uur later ontving de politie een tweede melding: er was opnieuw een man door een getuige betrapt op een diefstal uit een voertuig. Ook deze verdachte werd gevat. De 30-jarige man, zonder vaste verblijfplaats in België, had de buit nog op zak. Uit het verhoor door de lokale recherche bleek dat de 2 mannen mekaar kennen. Het parket Halle-Vilvoorde vorderde een gerechtelijk onderzoek voor diefstallen met braak. De verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden.

Zondag 7 april meldde een getuige dat twee mannen zich toegang verschaften in niet slotvaste voertuigen. De patrouilleploegen gingen meteen ter plaatse en konden even later, met de steun van de politiezone Wokra, de twee mannen vatten. De mannen, respectievelijk 18 en 32 jaar oud en verblijvende in het Brusselse, zijn illegaal in het land en reeds eerder in contact gekomen met de politiediensten. Hun rugzak met daarin gps-toestellen, geld en zonnebrillen hadden ze even voor de interceptie achtergelaten. De lokale recherche van de politiezone Zaventem voert het verdere onderzoek. De aangetroffen voorwerpen kunnen al gelinkt worden aan minstens drie diefstallen. Het parket Halle-Vilvoorde vorderde een onderzoeksrechter. De verdachten werden aangehouden.

“Een alerte burger is de grootste vijand van een inbreker. Merk je iets verdacht op in je buurt, meld het dan onmiddellijk telefonisch via het noodnummer 101. Via dit nummer kunnen dus niet alleen noodsituaties, maar ook verdachte situaties gemeld worden. Hoe sneller je belt, hoe groter de kans dat de politie de verdachten nog ter plaatse kan aantreffen.” aldus burgemeester Ingrid Holemans.

Labels