(Cyber)pesten

 

Pesten

Pesten is een vorm van agressie waarbij iemand herhaaldelijk en bewust wordt gekwetst of vernederd. Het doel van pesten is om de ander pijn te doen, bang te maken of zich minderwaardig te laten voelen. Dat leidt tot een gevoel van onmacht bij de gepeste, die vaak niet weet hoe hij/zij het pesten kan doen stoppen. Pesten kan zich zowel voorkomen in fysieke, verbale als sociale vorm. 

Cyberpesten

Cyberpesten is het bewust en herhaaldelijk kwetsen van iemand via digitale kanalen zoals sociale media, sms, e-mail of online games. Het kan gaan om beledigingen, bedreigingen, verspreiding van geruchten, het delen van persoonlijke informatie (bv. foto's) zonder toestemming of het uitsluiten van iemand uit online groepen.

Wat kan je doen als je slachtoffer bent? 

  • Vertel het aan een vertrouwenspersoon. Dit kan een ouder, een leerkracht, de directeur van de school zijn, maar ook een vriend, een meter of peter, nonkel of tante, .... Het is belangrijk om het alleszins toe te vertrouwen aan een meerderjarige, zodat deze samen met jou op zoek kan gaan naar een oplossing. Doet het pesten zich voor tussen leerlingen van dezelfde school, dan vervullen de school en het CLB een belangrijke rol.
  • Schakel hulp in. Er zijn verschillende hulpinstanties die voor je klaarstaan om te luisteren en je te begeleiden, zoals Awel, 1712, het CLB, het JAC, … Onderaan dit artikel vind je hun contactgegevens. 
  • Doe aangifte bij de politie wanneer er sprake is van strafbare feiten. 
     

Voor welke feiten kan de politie een proces-verbaal opmaken? 

  • Vernielingen: het opzettelijk beschadigen van spullen.
  • Bedreigingen: mondelinge of schriftelijke bedreigingen.
  • Afpersing: iemand dwingen om iets te overhandigen (eventueel gepaard gaan met bedreigingen of geweld). 
  • Opzettelijke slagen en verwondingen: iemand met opzet pijn doen, een harde slag of duw geven, iemand opzettelijk verwonden, …
  • Ook voor de volgende feiten kan men klacht neerleggen bij politie: het aanmaken van nepaccounts, het doorsturen van foto’s zonder toestemming van de betrokkene, het hacken van een sociale media-account, …

Voor aangifte bij politie is het belangrijk om zoveel als mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen: screenshots van berichten, attest van een arts in geval van lichamelijke letsel, opnames van ingesproken berichten, …

Ben je niet zeker of je wel kan aangifte doen bij de politie? Neem dan even telefonisch contact op met onze diensten via 016 85 34 00. 

Aanbod scholen

Sinds 2024 biedt politie HerKo aan de scholen op haar grondgebied lessen over (cyber)pesten aan. Aan de hand van een interactieve presentatie komt één van onze inspecteurs uitleg geven aan de leerlingen over pesten, de impact ervan en de gevolgen.

Scholen die interesse hebben in de lessen kunnen informatie bekomen of een les aanvragen via pz.herko@police.belgium.eu.

Meer informatie over pesten en de hulpverleningsinstanties vind je op: