WhatsApp Buurtpreventiegroep

Naar aanleiding van onze bevolkingsbevraging in 2016 bleek dat er bij heel wat inwoners in Voeren interesse was om deel uit te maken van een WhatsApp Buurtpreventiegroep.

WhatsApp is een mobiel berichten-app waarmee je gratis berichten kunt uitwisselen. Je dient hiervoor in het bezit te zijn van een smartphone.

Het houdt in dat de bewoners actief betrokken worden bij inbraakpreventie – en dus meer waakzaamheid op het terrein én een verhoogde sociale cohesie – door het opstarten van een WhatsApp-groep (WAG). Het doel is om het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid in de buurt te vergroten met gebruik van het SAAR-principe (Signaleer – Alarmeer – App – Reageer).

Er horen daar een aantal regels bij, zoals minimum 16 jaar oud zijn, woonachtig zijn in de gemeente (de buurt), de deelnemerslijst dient voorafgaand goedgekeurd te zijn door de politie en de politie komt alleen in actie na een oproep via de 101!

Ook zijn er een aantal communicatieregels. Het geheel wordt opgenomen in een intentieverklaring die door elke deelnemer wordt ondertekend.

Op 19 maart 2018 werd een infosessie gegeven door politie Voeren aan de 1ste WhatsApp Buurtpreventiegroep te Voeren, nl. deze van de deelgemeente Teuven (WAG-T). Speciaal ontworpen borden werden geplaatst om de ‘bewaakte’ zone af te bakenen in Teuven. We vermoeden dat andere ‘buurten’ nog zullen volgen.

Voor meer info: HINP A. De Kegel, via Email: anet.dekegel@police.belgium.eu

Labels