M.E.G.A., politie Voeren investeert in onze jongeren!

De lokale politie Voeren is extern georiënteerd en wil naast haar repressieve taken, die te vaak symptoom-georiënteerd zijn, in haar basispolitiezorg blijvend inzetten op preventie.

Zo ook via onze functionaliteit van “jeugd en sociale politie” (JSPD) gericht op onze jongeren die enerzijds onze gezamenlijke toekomst uit maken, maar die anderzijds ook kwetsbaar zijn en ontvankelijk voor risicogedrag en het experimenteren met (illegale) drugs.  

Het zou ons te ver leiden om al onze activiteiten met en voor jongeren hier omstandig toe te lichten, maar we willen er hier wel eentje in de verf zetten, nl. onze jarenlange deelname aan het M.E.G.A.-project.

MEGA

M.E.G.A. staat voor “Mijn Eigen Goed Antwoord” en is een geïntegreerd lessenpakket, uitgewerkt door CLB, scholen en politie, bestaande uit 9 lessen voor leerlingen van het laatste jaar basisonderwijs, waarin de leerlingen persoonlijke en sociale vaardigheden worden aangeleerd om in 1ste instantie assertief te antwoorden naar diverse vormen van afhankelijkheid. 

Op die manier zou de adolescent steviger in de schoenen moeten staan wanneer hij in het secundair voor het eerst of in meerdere mate geconfronteerd wordt met (1) een aanbod van alcohol, tabak of illegale drugs en/of (2) in deze tijd de gevaren van het internet, sociale media en diverse vormen van vluchtige en dubbelzinnige informatie. In de marge zou de adolescent ook beter om moeten kunnen gaan met conflicten en andere vormen van stress en spanning.

Het lessenpakket omvat de volgende lessen en wordt deels door de leerkrachten en deels door de politie Voeren (JSPD) gegeven:

Les 1: Mega veilig, met veiligheidstips voor leerlingen en ouders en wat mee te delen als je de 112 belt.

Les 2: Afspraak of ruzie, hoe omgaan met misverstanden, meningsverschillen en ruzies.

Les 3: Mooi vanbinnen, handelt over complimentjes.

Les 4: Goed? Beter? Best!, hoe op een goede manier neen zeggen.

Les 5: Mijn Eigen Goed Antwoord, handelt over druk en hoe je ermee omgaat.

Les 6: Cool of foute boel?, hier komt het druggebruik aan bod en de gevolgen ervan, zowel legale als illegale drugs.

Les 7: Reclame! Fabel?... of feit?, maakt de jongeren bewuster over hoe om te gaan met  reclameboodschappen.

Les 8: Stress?!, men probeert de jongeren een goed antwoord te laten bieden tegen stress en spanning.

Les 9: Dit is Mega

Om de M.E.G.A.-lessen af te sluiten, gaan de jongeren naar een fuif georganiseerd door de school (uiteraard drugs- en alcoholvrij).

Voor meer info: Luc en Kris, PZ.VoerenFourons.SLB@police.belgium.eu

Labels