Investering in drone om een modern politiekorps te zijn en te blijven

Sinds 1 januari beschikt de lokale politie over een drone. Deze zal onder andere gebruikt worden bij het verzamelen van bewijsmateriaal, begeleiding van evenementen, maar ook voor het opsporen van sluikstorten of mogelijke cannabisplantages.

Drone

De drone heeft al enkele jaren zijn intreden gedaan bij de politie. Zowel de federale als lokale politie beschikken al over meerdere drones. Met dank aan de goedkeuring van het lokaal bestuur, beschikt de lokale politie in Voeren sinds 1 januari ook over een drone. Alweer zetten we een stap in de goede richting om een modern politiekorps te zijn en te blijven.

Het is mogelijk dat je deze al eens hebt zien vliegen in de gemeente. Om de technieken volledig onder de knie te krijgen en deze niet verloren te laten gaan, worden er regelmatig oefenmomenten ingepland. Daarnaast is de drone reeds operationeel ingezet. Zowel bij de carnavalsoptocht van Teuven als Moelingen maakten we van de drone gebruik om een overzicht te bewaren bij de begeleiding van het evenement. Een andere keer dat de drone actief werd gebruikt, is tijdens het onderzoek van de overval in Teuven die plaatsvond op 27 december.

Jaarlijkse evaluatie

Ons korps beschikt over één piloot die reeds een brevet ‘specific’ heeft gehaald na een intensieve opleiding bij ‘EspaceDrone’ in Namen. Daarmee mag het personeelslid nachtvluchten uitvoeren met gedoofde lichten en vliegen zonder dat hij zicht heeft op de drone. Daarnaast zijn er vier inspecteurs die reeds de nodige brevetten hebben gehaald. Zij mogen ook opdrachten uitvoeren, maar dienen te allen tijde zicht te hebben op de drone. Het is het doel om nog minstens één personeelslid op te leiden naar het niveau ‘specific’.

Dit project zal jaarlijks geëvalueerd worden door de lokale politie en het lokaal bestuur. Waar nodig zal er dan bijgestuurd worden met het doel de dienstverlening naar de inwoners toe te maximaliseren.

Labels