Boete voor het gebruik van de gsm achter het stuur stijgt naar 174 euro

Vandaag is een smartphone amper weg te denken uit ons leven. Toch is het gebruik ervan achter het stuur levensgevaarlijk en bovendien verboden volgens de wegcode doordat je mogelijk plotseling vertraagt, je reactiesnelheid vermindert of je van de baan afwijkt. Een extra reden om het gebruik van de smartphone achter het stuur te vermijden is dat vanaf vandaag de boete wordt opgetrokken van 116 tot 174 euro (+ 9,06 euro administratieve kosten). Het gebruik van de gsm is uitsluitend toegelaten mits het apparaat zich in een geschikte houder bevindt die aan het voertuig is bevestigd. Enkel wanneer het voertuig stilstaat, mag het buiten de (smartphone)houder gebruikt worden.

GSM

Concreet wijzigt er het volgende:

  • De overtreding gaat van de tweede naar de derde graad.
  • De som van de boete wordt opgetrokken van 116 tot 174 euro (+9,06 euro administratieve kosten).
  • Het gebruik, vasthouden of manipuleren van een mobiel elektronisch apparaat met een scherm is enkel toegelaten mits het zich in een geschikte houder bevindt. Het gebruiken uit de houder is enkel toegelaten wanneer men stilstaat of geparkeerd is.
    • Een rood licht/file telt niet onder “stilstaan”.
  • Een beginnend bestuurder (persoon die minder dan 2 jaar zijn/haar rijbewijs B heeft) kan een verval tot het recht tot sturen opgelegd krijgen. Daarnaast zal deze persoon ook het theoretisch/praktisch examen opnieuw moeten afleggen afhankelijk wat de rechter beslist.

Labels