Wat te doen bij een aanrijding met dieren?
Ree, everzwijn, edelhert, otter en recent ook wolf: heel wat grote zoogdieren zijn helemaal terug in Vlaanderen. Door doelgerichte ingrepen als ecoducten en wildrasters kan veel leed voorkomen worden. Maar wat doe je als zo’n groot dier toch voor je op de weg springt? Hoe vermijd je een aanrijding en wat doe je als je een botsing niet hebt kunnen vermijden?
Pas je snelheid aan en wees waakzaam
Aanrijdingen gebeuren vooral bij schemering en waar wegen door bossen of langs natuurgebied lopen. Waar het verkeersbord A27 (driehoekig met springend hert) geplaatst is, steken grote wilde dieren regelmatig de weg over. In april en mei is er een piek in het aantal aanrijdingen met reeën omdat jonge bokken verstoten worden en een eigen leefgebied moeten zoeken.
Wat doe je als een dier op de weg springt?
Indien mogelijk rem je op een veilige manier om een aanrijding te voorkomen of de schade te beperken. Het is erg belangrijk om niet uit te wijken, je riskeert een tegenligger of een boom langs de weg te raken en dan zijn de gevolgen voor de inzittenden van de auto veel erger.
Toch een aanrijding?
Heb je een aanrijding met wilde dieren niet kunnen vermijden, dan volg je de wettelijke voorschriften bij een ongeval en breng je eerst jezelf en eventuele andere inzittenden van de auto in veiligheid. Bel een ziekenwagen als er gewonde inzittenden zijn. Contacteer de politie en blijf ter plaatse tot de politie toegekomen is. Vul intussen het Europees aanrijdingsformulier in en maak foto’s.
Raak gewonde of dode dieren niet aan en hou afstand, want gewonde dieren zullen zich instinctief proberen verdedigen. Contacteer een opvangcentrum voor wilde dieren (VOC) zodat zij de gewonde dieren kunnen vangen en verzorgen. De politie kan ook een speurhondenteam (zweethond) contacteren als het dier gewond weggelopen is.
Melden van faunaverkeersslachtoffers
Niet alleen als je zelf een wild dier aangereden hebt, maar ook als je een aangereden dier ziet liggen op of naast de weg, is een melding daarvan erg welkom via de website dierenonderdewielen.be. Via het project Dieren onder de wielen 3 (2018-2021) verzamelt Natuurpunt zo in opdracht van de Vlaamse overheid - Departement Omgeving informatie voor het identificeren van zwarte punten, zodat deze kunnen aangepakt worden in het belang van mens én dier.
Schade als gevolg van een uitwijkmanoeuvre
Bij de meeste verzekeraars krijg je enkel een vergoeding voor de blikschade die te wijten is aan de impact van het dier en dus niet de gevolgschade wanneer je bv. door uitwijking tegen een paal rijdt. Absolute voorwaarde voor dekking is altijd dat je het dier effectief geraakt hebt. Als getuigen of dashcambeelden kunnen bewijzen dat je schade opliep door uit te wijken, zul je naast tussenkomst grijpen. Mits sterk aandringen krijg je de herstelling misschien wel vergoed in de vorm van reddingskosten, d.w.z. voor je poging de auto te sparen.
Gaat het om huisdieren?
Als er een huisdier bij de aanrijding betrokken is en je hebt schade opgelopen, is de situatie anders. Gezien het dier is grootgebracht door zijn baas wordt deze er ook verantwoordelijk voor gesteld. In dat geval moet u de eigenaar vinden zodat hij zijn familiale verzekering kan aanspreken voor de schade die door zijn dier aan uw wagen werd aangericht.
Dierenarts bellen
Werd je huisdier aangereden, dan moet het zo snel mogelijk naar een dierenarts gebracht worden, ook al zijn er op het eerste zicht geen uitwendige letsels te zien. Hou het dier zo stil mogelijk zodat het zichzelf niet nog meer kan verwonden. Leg indien mogelijk aangereden dieren steeds op een stabiele draagberrie zoals een stevig stuk karton, een plank of een stuk harde plastiek. Een dier in pijn en shock kan heel onvoorspelbaar zijn, hou hier rekening mee bij het verplaatsen van het dier. Bij kleine dieren kan het volstaan om een deken of dikke jas over het volledige dier te leggen. Bij honden wordt best een muilband (of leiband, broeksriem,…) om gedaan, tenzij het dier ademhalingsmoeilijkheden heeft.
Bron: Natuurpunt/Test-Aankoop/Dierenartsenpraktijk 't Hof