Politiecodex & GAS

Sinds 1 januari 2011 geldt in de hele politiezone een eenvormige politiecodex. In Grobbendonk, Herenthout, Olen, Vorselaar en Herentals gelden dus dezelfde regels, op enkele plaatselijke uitzonderingen na.

Wat?

De politiecodex omvat regels over onder meer langdurig parkeren, geluidsoverlast, sluitingstijd, vuurwerk, hinderlijke gedragingen, loslopende honden, geurhinder, sneeuwruimen, hinderlijke beplanting, sluikstorten, vuur, stoken, wildplakken, nachtlawaai, vernielen van grafzerken, beschadigen van eigendommen en graffiti.

Klik hier om de zonale politiecodex te downloaden

U kan ook per gemeente de codex raadplegen:

Gemeentelijke administratieve sancties

Gemeentelijke Administratieve Sancties – kortweg GAS - zijn sancties die een gemeente of stad kan opleggen voor overtredingen op het politiereglement. Hierdoor kunnen we bepaalde vormen van overlast snel en doeltreffend aanpakken. GAS maakt het ook mogelijk om een efficiënt verkeersbeleid uit te bouwen.

De vijf gemeenten van de politiezone Neteland werken hiervoor nauw samen. Zo worden dezelfde feiten in de verschillende gemeenten bestraft met eenzelfde sanctie. Daarnaast doen de gemeenten beroep op dezelfde sanctionerende ambtenaren, in dienst van de stad Geel. 

Meer info over GAS in onze zone

Nieuwe politiecodex vanaf 1 juli 2024

Na dertien jaar was het tijd voor een modernisering van de verschillende reglementen. De vernieuwde codex stemt de diverse reglementen van de gemeenten nog meer op elkaar af, zodat de handhaving eenvormiger en beter kan. De nieuwe codex wordt ook dunner, beter leesbaar en duidelijker voor iedereen.

Wat is er veranderd?

Er staan verschillende nieuwe dingen in de politiecodex. Enkele voorbeelden:

  • De maximale GAS-boete voor volwassenen gaat van 350 naar 500 euro.
  • De politiecodex legt regels vast voor deelvoertuigen en laadkabels op de openbare weg. 
  • Er zijn bijkomende bepalingen voor nachtwinkels, seksuitbatingen en pop-upbars opgenomen.
  • De Neteland-gemeenten hebben een akkoord over de geluidsnormen op openluchtevenementen. 
  • De leeftijd waarop iemand een GAS-boete kan krijgen gaat van 16 naar 14 jaar. Voor minderjarigen staat bestraffing niet centraal, maar wel bemiddeling en betrokkenheid van ouders. 

Klik hier om de vernieuwde politiecodex te bekijken