Recreatieverbod door blauwalgen in kanaal Bocholt-Herentals

Er werden deze week door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op het kanaal Bocholt-Herentals toxische blauwalgen aangetroffen. Deze zijn schadelijk voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water! Als gevolg hiervan vaardigde de provinciegouverneur van Antwerpen een verbod uit:

  • om water te capteren uit het kanaal Bocholt-Herentals van Bocholt het kanaal naar Beverlo voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee;
  • voor elke vorm van zachte recreatie (kajakken, kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden...) op het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo.
Recreatieverbod door blauwalgen in kanaal Bocholt-Herentals

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en die er uitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water.

Wat bij overtredingen?

Men riskeert een geldboete van 26 tot 200 euro (deze bedragen worden vermenigvuldigd met 8 zoals bepaald in de wet van 5 maart 1952) of zelfs een gevangenisstraf.

Lees hier het politiebesluit (pdf, 79 KB)

Labels