Vernieuwde politiecodex voor regio Neteland van kracht

Vanaf 1 juli is er een vernieuwde politiecodex van kracht in onze zone. De codex is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de vijf gemeenten van Neteland. 

Vernieuwde politiecodex

De eerste versie van de politiecodex stamt uit 2011. Na dertien jaar was het tijd voor een modernisering van de verschillende reglementen. Daarnaast waren we genoodzaakt enkele aanpassingen te doen na de vernieuwingen in de federale GAS-wet. De vernieuwde codex stemt de diverse reglementen van de gemeenten nog meer op elkaar af, zodat de handhaving eenvormiger en beter kan. De politiecodex bevat alle politiereglementen in de vijf gemeenten van Neteland en wordt gebruikt om kleine overlast tegen te gaan. Overtredingen worden beboet met GAS (Gemeentelijke Administratieve Sancties).

Er staan verschillende nieuwe zaken in de politiecodex. Zo legt dit document regels vast rond deelvoertuigen en laadkabels op de openbare weg. Er zijn ook bijkomende bepalingen voor nachtwinkels, seksuitbatingen en pop-up bars opgenomen. De Neteland-gemeenten hebben daarnaast ook een akkoord rond de geluidsnormen op openluchtevenementen.

Een belangrijke wijziging is de verlaging van de minimumleeftijd van 16 naar 14 jaar waarop iemand een GAS-boete kan krijgen. Voor minderjarigen staat bestraffing niet centraal, maar wel bemiddeling en betrokkenheid van ouders, wat een meer constructieve benadering vraagt.

Verder is het maximumbedrag voor GAS-boetes is in de nieuwe codex verhoogd van 350 euro naar 500 euro.

Met deze aanpassingen stemmen de Neteland-gemeenten de politiecodex beter af op de actualiteit, en streven ze een gelijke behandeling voor iedereen na.  De nieuwe codex is ook dunner, beter leesbaar en duidelijker voor iedereen.