Autorijden bij hoge temperaturen: tips en tricks

Wanneer het uitzonderlijk warm is, kan je best enkele maatregelen nemen als je met de auto rijdt. Het aantal doden en zwaargewonden in het verkeer stijgt bij een hittegolf zelfs met 14%. Bereid je dus goed voor!  

auto

Je voertuig voorbereiden

Tijdens een hittegolf, wanneer de maximale temperatuur gelijk aan of hoger dan 30 graden is, stijgt het aantal autopannes met 20%. In de meeste gevallen gaat het om problemen met de batterij (meestal zwaar belast door de airco) en de koelingssystemen van de motor. Slecht opgepompte of versleten banden zijn ook vaak de reden van een panne. Enkele eenvoudige maatregelen kunnen het risico op autopech of op een ongeval sterk verminderen.

Controleer de bandenspanning

Wanneer de bandenspanning lager is dan aanbevolen door de fabrikant, stijgt bij hoge temperaturen het risico op een klapband.

Controleer het peil van vloeistoffen

Wanneer de temperatuur stijgt, worden de mechanische onderdelen van je wagen heel zwaar belast. Controleer dus goed het peil van olie, koelvloeistof enz.

Laat geen ontvlambare producten achter in je voertuig 

Wanneer je wagen geparkeerd staat in de zon kan de temperatuur binnen stijgen tot 80 graden. Producten zoals hydroalcoholische gel, deo, haarlak, sigarettenaansteker, blikjes frisdrank of alcohol kunnen dan brand veroorzaken. 

Verlucht je wagen vooraleer je hem start

In een wagen die in de zon staat, kan de temperatuur snel oplopen. We raden je dus aan om de wagen goed te verluchten vooraleer je vertrekt en om de ramen gedurende enkele minuten open te laten om zo de oververhitte lucht af te voeren. De airco zal nadien beter werken en de batterij minder belasten.

Plan lange verplaatsingen in de frisse uurtjes

De koelste periode van de dag is tussen 5u en 9u ’s morgens. Vertrek je op reis op een zwoele zomerdag? Vertrek dan bij voorkeur vroeg in de ochtend! 

Parkeer je voertuig in de schaduw 

Parkeer in de schaduw of gebruik zonneschermen om zo te vermijden dat het stuur en de lucht in de wagen te heet worden. 

Zorg voor een gematigde temperatuur in de wagen (tussen 22 en 25 graden)

Indien de airco te laag staat, loop je een risico op een thermische shock en een verkoudheid. Verkoel dus niet tot 18 graden als het buiten 30 graden is. Dan is het verschil namelijk te groot.

Zorg voor een indirecte luchtverkoeling

Richt de luchtkleppen omhoog om je auto goed te verluchten. Zo verlucht je de luchtlaag bovenaan in het voertuig sneller. Vermijd in ieder geval om de luchtstroom rechtstreeks op jezelf te richten.

Las regelmatig pauzes in en zorg voor regelmatige hydratatie

Zorg voor fris water in de wagen, want je hebt hier bij warm weer meer nood aan. Aarzel niet om een rustpauze in te lassen, aangezien de hitte je sneller moe maakt en je concentratievermogen achter het stuur vermindert.

Draag lichte kledij

Draag lichte kledij in de wagen. Maar let wel op, rijd niet met een ontbloot bovenlichaam. Bij een ongeval kunnen je grodel en airbag dan brandwonden veroorzaken.

Het Vias instituut, expert in verkeersveiligheid, heeft een analyse gemaakt van de invloed van de warmte op ons gedrag achter het stuur. Ludo Kluppels, psycholoog: “De hitte veroorzaakt een soort van mentale uitputting en het individu is dan ook minder geduldig dan in andere omstandighedenAls bestuurders het warm hebben, raken ze geïrriteerd, worden sneller boos en gefrustreerd en reageren ze impulsiever.

Bron: secunews.be

Labels