GELDEZELS: wie zijn ze, wat doen ze en waarom is het strafbaar?

Weet u wat een geldezel is? De kans bestaat dat u het antwoord schuldig blijft. En dat is niet verrassend. Uit onderzoek van Febelfin blijkt dat meer dan de helft van de volwassenen en bijna 80% van de jongeren het niet weet. Daarom maakte Febelfin een brochure op in samenwerking met enkele jongerenorganisaties. 

geldezel

Geldezels lenen hun bankrekening en/of bankkaart en pincode uit aan criminelen tegen een bepaalde vergoeding en werken op die manier – misschien onbewust -  mee aan witwaspraktijken. En dat is strafbaar. Liefst 14% van de ondervraagde jongeren is vatbaar voor dergelijk aanbod. Dat is zorgwekkend en moet veranderen!

Febelfin werkte verder samen met ED TV, een platform voor jongeren en leerkrachten dat met behulp van video's moeilijke onderwerpen bespreekbaar maakt. ED TV maakte online afleveringen met begeleidende schoolfiches die het geldezelsfenomeen belichten en het gesprek op gang brengen. Mooi meegenomen is dat dit materiaal aansluit bij de eindtermen in het onderwijs en sluit het aan bij de noodzaak om financiële educatie aan bod te laten komen in de klas.

Labels