Fiets- en verkeersvaardigheidstraining steeds uitgebreider

In ons verkeerseducatief centrum (VEC) kunnen de leerlingen van het lager onderwijs terecht voor theoretische en praktische verkeerslessen. Eén van de modules die men kan volgen, richt zich volledig op fiets- en verkeersvaardigheid. In tegenstelling tot een aantal jaren geleden, is het parcours drastisch uitgebreid zowel met oefeningen als in oppervlakte. Het is met weinig middelen, veel vindingrijkheid en het gebruik van recuperatiemateriaal zeer gevarieerd opgebouwd. Naast de typische oefeningen die in bijna elke fietsbehendigheidspiste aanwezig zijn, is er een ruim aanbod aan originele proeven gericht op specifieke verkeersvaardigheden.

De leerlingen zijn zeer enthousiast omdat de oefeningen aangepast zijn op hun maat, zeer divers zijn en kleurrijk zijn aangebracht. Een uur lang worden hun vaardigheden getest en ingeoefend. Zo ervaren ze dat veel oefenen zijn vruchten afwerpt. Leerlingen leren o.a. door middel van verschillende oefeningen met één hand te rijden. Hiervoor is er een bord gemaakt met gekleurde plastiek eendjes die ze moeten lostrekken en iets verderop in een bak leggen. Bij een andere proef moeten ze op een bel of toeter duwen of een ring rond een paal hangen. Er staat op een aantal plaatsen een parasol met touwtjes die de leerlingen moeten vastnemen om daarna een rondje rond de parasol te rijden.

Er zijn ook diverse hindernissen aangebracht om de leerlingen te leren rijden door een smalle doorgang. Niet enkel de typische plank wordt gebruikt, maar er worden ook smalle doorgangen gecreëerd met vlaggetjes, er is een soort carwash waar men door kan rijden en er moet een acht gereden worden tussen kegeltjes.

Omdat de lesgevers van het VEC merkten dat remmen niet zo makkelijk blijkt te zijn, zijn er ook verschillende remproeven opgesteld. De fietstraining bestaat uit meer dan 40 proeven.

Labels