Hallo, wie heb ik aan de lijn?

Fraude is er in allerlei vormen. Moderne oplichters proberen niet alleen via mail of internet gegevens te achterhalen of geld te verdienen, ze benaderen potentiële slachtoffers ook via de telefoon.

Terugbelfraude

Als je op je gsm een gemiste oproep van een onbekend nummer hebt, is het verleidelijk om terug te bellen. Het telefoontje komt echter vaak van oplichters die via een auto-dialer duizenden telefoontjes naar willekeurige mobiele nummers plegen. De telefoon gaat heel kort over en daarna wordt de verbinding verbroken. De oplichters hopen dat je terugbelt. Dan bel je namelijk via een duur (internationaal) servicenummer. Ze proberen je zo lang mogelijk aan de telefoon te houden of je hoort het geluid van een telefoon die overgaat. In werkelijkheid is dat een bandopname op een antwoordapparaat.

De laatste tijd krijgen nogal wat landgenoten dergelijke oplichtingstelefoontjes uit Zimbabwe (landcode 263) maar er worden evengoed binnenlandse nummers gebruikt. Bel in geen geval terug. Wie toch opgelicht wordt, kan best zijn provider contacteren en aangifte doen bij de lokale politie.

Meer informatie en tips over terugbelfraude en andere vormen van telefoonfraude, vind je op de Nederlandse website fraudehelpdesk.nl.

Bron: Politie Gent

Labels