Zelf afval verbranden is niet alleen verboden, maar ook slecht voor de gezondheid

De Vlaamse milieuwetgeving én de politiecodex schrijven dat het verbranden van afval in openlucht door particulieren verboden is. Ook afval verbranden in houtkachels en open haarden is verboden.

Sluikstoken

Wat mag wel?

Het enige materiaal waarmee je vuur mag maken, is onbehandeld en droog hout en houtskool.

Wat mag niet?

Alle andere materialen zijn dus verboden. Denk aan plastic afval, groente-, fruit- en tuinafval, behandeld hout, vezelplaten, gedrukt papier, piepschuim en al het huishoudelijk afval.

Waarom is sluikstoken verboden? 

Wel, het verbranden van afval is slecht voor jouw gezondheid en die van je omgeving.

Door de verbranding van plastic afval komen er kankerverwekkende stoffen en dioxines vrij. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat in dat blootstelling aan dit soort verbrand materiaal en rook het risico op kanker met 19 % doet toenemen.

Verder zorgt sluikstoken ook vaak voor geurhinder bij omwonenden. Daarbovenop is sluikstoken ook brandgevaarlijk en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan indien je afgeleid bent of onervaren bent in het verbranden van materialen.

Boetes op sluikstoken

Indien je wordt betrapt, kan er een proces-verbaal (PV) worden opgesteld door de politie of een toezichthouder. De GAS sanctionerend ambtenaar kan je dan een geldboete (Gemeentelijke Administratieve Sanctie) van maximaal 350 euro opleggen.

Indien het volume bij sluikstoken groter is dan 1m³ of je stookt huisraad, bedrijfsafval of gevaarlijk afval, wordt er geen GAS-PV opgesteld. Wel wordt er een gewoon PV opgemaakt en naar het parket gestuurd. Daar zal het PV ofwel door de rechter ten gronde behandelend en bestraft worden, of overgemaakt worden naar de afdeling ‘Handhaving van de dienst Omgeving’ van de Vlaamse overheid. De geldboetes kunnen hoog oplopen en worden bepaald op basis van de aard van de feiten of de medewerking van de betrokkene.

Tips om veel afval te voorkomen

  • Kleef een antireclamesticker op je brievenbus en voorkom het ontvangen van veel papierafval.
  • Kies voor vaste planten en struiken die langzaam groeien en dus weinig snoeisel opleveren. Het betekent ook minder onderhoud!
  • Veel tuinafval kan je zelf composteren.
  • Snoeihout kan je hakselen. Strooi de snippers tussen de planten uit. Zo voorkom je ook de groei van onkruid!

Bronnen:

  • IVAREM
  • VLAREM
  • Departement Omgeving Vlaanderen

Labels