Werkt uw fietslicht?

Wij voeren extra controles uit op fietsverlichting in onze politiezone. Op verschillende locaties controleren onze medewerkers de verlichting van fietsers. Het gebruik van de fietsverlichting kan bij slecht zicht of in het donker heel wat ongevallen voorkomen. Zonder verlichting rijden is niet alleen gevaarlijk maar ook ergerlijk voor de automobilisten.

We zullen tijdens deze controles repressief optreden. Dit wil zeggen dat bij een overtreding de fietsers tot 16 jaar een voorstel krijgen om hun fiets in orde te brengen. Bovendien moeten zij ook een verkeersvormingsklas volgen in ons verkeerseducatief centrum. Wanneer een 16+ persoon een overtreding begaat, schrijven we een onmiddellijke inning uit.

Wat zegt de wet?

Tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en in alle omstandigheden wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien tot op een afstand van ongeveer 200 meter moeten de fietsverlichting gebruikt worden. Vooraan de fiets is een wit of geel licht verplicht, achteraan de fiets een rood licht.

Labels